Crumble to jeden z moich ulubionych deserów : ) Szybkie do przygotowania, z dużą ilością ulubionych owoców i oczywiście chrupiącej kruszonki, z którą mało rzeczy może konkurować : ) Wegańskie crumble ma jeszcze jedną zaletę, mianowicie poza tym, że jest pyszne jest również bardzo, bardzo zdrowe : ) Czy to nie jest deser idealny?! : ) Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 3 jabłka
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 100 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 90 g płatków owsianych górskich
- 1,5 czubatych łyżek oleju kokosowego
- 50 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać maliny, wymieszać. Mąkę migdałową wymieszać z płatkami owsianymi. Olej kokosowy podgrzać z syropem klonowym i cynamonem, do czasu aż się rozpuści i składniki się połączą. Płyn przelać do migdałowej masy i wymieszać. Otrzymaną kruszonką posypać owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!
Inspiracja „Smakowita Ella”