Site icon marta-gotuje.pl

Zielona zupa

Zielona zupa może nie wydać Wam się zbyt zachęcająca, daleko nie szukając, kiedy mój Syn zobaczył ją po raz pierwszy zrobił znaczącą minę wskazującą na to, że nigdy nie ma zamiaru wziąć tego do ust ; ) Na szczęście, kiedy zgłodniał na tyle, że było mu już wszystko jedno spróbował i ku swojemu zaskoczeniu stwierdził, że jest całkiem dobra. Co więcej, nie minęło wiele czasu aż stała się tą ulubioną ; ) Zupa z zielonych warzyw jest nie tylko pyszna, ale również pożywna i zdrowa, zazwyczaj gotuję ją na bulionie warzywnym i w takim wypadku sprawdzi się również dla miłośników kuchni roślinnej. Polecam!!!



Składniki na wywar:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć (marchewkę i pietruszkę można dodatkowo obrać), dodać pozostałe składniki i gotować na niewielkim ogniu około 60 minut (licząc od czasu zagotowania wody).

Pozostałe składniki:

Warzywa wyczyścić, obrać, pokroić w kostkę lub mniejsze kawałki. Na rozgrzaną oliwę dodać cebulę i por, gdy się zeszklą dodać cukinię, brokuły, seler naciowy i ziemniaki. Dusić na patelni, często mieszając. Dodać wywar (odcedzony, bez warzyw) oraz starty na tarce imbir. Gotować do miękkości brokułów. Zupę można zmiksować i podawać w formie kremu lub podobnie jak ja zmiksować tylko jedną część, a drugą pozostawić z warzywami i ponownie wymieszać.

Smacznego!

Inspiracja.

Exit mobile version