Site icon marta-gotuje.pl

Zupa krem z pieczonych pomidorów

W sezonie letnio-jesiennym nie może zabraknąć zupy krem z pieczonych pomidorów. Jest to jedna z moich ulubionych zup ze względu na smak i szybkość przygotowania, do jej przyrządzenia nie potrzebujemy nawet bulionu. Pyszna i zdrowa według mnie najlepiej smakuje z pomidorów odmiany Lima, ale te malinowe również się sprawdzą. Polecam!!!

Składniki (4 porcje):

Pomidory lima skropić oliwą, piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół). Gdy przestygną, obrać ze skóry. W garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać upieczone pomidory i pomidory z puszki. Do puszek wlać wodę (połowę objętości), aby opłukać pozostałość po pomidorach i wlać do zupy. Doprawić cukrem i solą. Gotować 10-20 minut i zblendować na gładki krem.

Smacznego!

1 porcja zawiera 215 kcal; Białka 6,3g; Tłuszcze 9,6g; Węglowodany 27,8 g

Inspiracja „Jedz pysznie i chudnij” A.Zyśk

Exit mobile version