Uwielbiam zupy, a zupa krem to opcja idealna w przypadku gdy domownicy należą do niejadków i nie chcemy, aby poznali dokładnie wszystkie składniki naszego dania ; ) Pomidorowa jest jedną z moich ulubionych, a teraz gdy sezon na pomidory w pełni staram się jak najczęściej wykorzystywać ich walory ; ) Polecam!
Składniki:
- 1,5 – 2 kg pomidorów (malinowych lub bawole serce)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta brązowego cukru
- 1 mała marchewka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Pomidory dokładnie umyć (opcjonalnie można obrać ze skórki), pokroić na połówki, wyciąć szypułki, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i oliwę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szczyptę brązowego cukru i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ocet i bulion, a następnie zagotować. Gotować ok. 15 minut i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać, gotować kolejne 10 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku.
Smacznego : )
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw