Site icon marta-gotuje.pl

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Uwielbiam zupy, a zupa krem to opcja idealna w przypadku gdy domownicy należą do niejadków i nie chcemy, aby poznali dokładnie wszystkie składniki naszego dania ; ) Pomidorowa jest jedną z moich ulubionych, a teraz gdy sezon na pomidory w pełni staram się jak najczęściej wykorzystywać ich walory ; ) Polecam!


Składniki:

  • 1,5 – 2 kg pomidorów (malinowych lub bawole serce)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 mała marchewka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Pomidory dokładnie umyć (opcjonalnie można obrać ze skórki), pokroić na połówki, wyciąć szypułki, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i oliwę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szczyptę brązowego cukru i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ocet i bulion, a następnie zagotować. Gotować ok. 15 minut i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać, gotować kolejne 10 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku.

Smacznego : )


 


 


Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Exit mobile version