Jeśli lubicie tajską kuchnię, zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem podbije Wasze serca : ) Mocno aromatyczna i pikantna, a przy tym bardzo prosta i szybka do przygotowania. Mój Mąż już został jej fanem nr 1, więc na pewno na stałe zagości w naszej kuchni : ) Polecam!!!
Składniki (dla 3-4 osób):
- 400 g filetu z kurczaka
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
- 1 niepełna, płaska łyżka oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki ciętej trawy cytrynowej
- 2 liście kaffiru
- 4 szklanki wody
- 200 ml mleczka kokosowego (z puszki o wysokiej zawartości miąższu kokosowego)
- 200 g makaronu ryżowego
- świeża kolendra do podania
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać kurczaka pokrojonego w paski oraz pastę curry. Wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz chili pokrojone w plasterki, pozbawione pestek. Przesmażyć i po ok. 2 minutach dodać sos sojowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową, pokruszone liście limonki kaffir, wodę i rozmieszane mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu kilkanaście minut, do miękkości kurczaka. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podawać z gotową zupą, dekorując kolendrą.
Smacznego!