Site icon marta-gotuje.pl

Zupa tajska

Jeśli lubicie tajską kuchnię, zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem podbije Wasze serca : ) Mocno aromatyczna i pikantna, a przy tym bardzo prosta i szybka do przygotowania. Mój Mąż już został jej fanem nr 1, więc na pewno na stałe zagości w naszej kuchni : ) Polecam!!!


Składniki (dla 3-4 osób):

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać kurczaka pokrojonego w paski oraz pastę curry. Wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz chili pokrojone w plasterki, pozbawione pestek. Przesmażyć i po ok. 2 minutach dodać sos sojowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową, pokruszone liście limonki kaffir, wodę i rozmieszane mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu kilkanaście minut, do miękkości kurczaka. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podawać z gotową zupą, dekorując kolendrą.

Smacznego!


 

Inspiracja

Exit mobile version