Uwielbiam ciasto marchewkowe zwłaszcza z dodatkiem pysznej, kremowej polewy : ) Niestety pomimo marchewki w składzie, ten smakowity klasyk kojarzy się zazwyczaj z dużą dawką „pustych” kalorii i wydaje się być nieosiągalny dla osób dbających o racjonalne odżywianie. Na szczęście mam dla Was przepis, który zawiera same zdrowe składniki, bez glutenu, mąki pszennej i cukru. Można jeść bez wyrzutów sumienia : ) Polecam!!
- 200 g marchewki
- 100 g ananasa (może być mrożony)
- 2 jajka
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 25 g mąki ryżowej*
- 25 g mąki gryczanej*
- 25 g mąki kokosowej*
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g płatków migdałowych
- 25 g orzechów pekan, posiekanych
- 25 g wiórków kokosowych
Składnik i na polewę:
- 1 opakowanie naturalnego serka do kanapek o dobrym składzie
- 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
Marchew i ananasa zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jajka ubić na jasną, puszystą masę, dodać syrop klonowy, zmiksować. Olej kokosowy roztopić, przestudzony wlewać cienkim strumieniem do jajecznej masy, cały czas miksując. Dodać marchewkę z ananasem, wymieszać szpatułką. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi. Przełożyć do marchewkowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 50 minut. Przestudzić.
Serek wymieszać z syropem klonowym, udekorować ciasto. Wierzch można posypać cynamonem.
Smacznego!
* Mąki można dowolnie mieszać, będzie pasować również mąka ziemniaczana i owsiana.