Kontakt

blog kulinarny

Ciasto marchewkowe bez mąki pszennej i cukru

Uwielbiam ciasto marchewkowe zwłaszcza z dodatkiem pysznej, kremowej polewy : ) Niestety pomimo marchewki w składzie, ten smakowity klasyk kojarzy się zazwyczaj z dużą dawką “pustych” kalorii i wydaje się być nieosiągalny dla osób dbających o racjonalne odżywianie. Na szczęście mam dla Was przepis, który zawiera same zdrowe składniki, bez glutenu, mąki pszennej i cukru. Można jeść bez wyrzutów sumienia : ) Polecam!!

fit ciasto marchewkowe przepis

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):

  • 200 g marchewki
  • 100 g ananasa (może być mrożony)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 25 g mąki ryżowej*
  • 25 g mąki gryczanej*
  • 25 g mąki kokosowej*
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g płatków migdałowych
  • 25 g orzechów pekan, posiekanych
  • 25 g wiórków kokosowych

Składnik i na polewę:

  • 1 opakowanie naturalnego serka do kanapek o dobrym składzie
  • 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu

Marchew i ananasa zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jajka ubić na jasną, puszystą masę, dodać syrop klonowy, zmiksować. Olej kokosowy roztopić, przestudzony wlewać cienkim strumieniem do jajecznej masy, cały czas miksując. Dodać marchewkę z ananasem, wymieszać szpatułką. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi. Przełożyć do marchewkowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 50 minut. Przestudzić.

Serek wymieszać z syropem klonowym, udekorować ciasto. Wierzch można posypać cynamonem.

Smacznego!

* Mąki można dowolnie mieszać, będzie pasować również mąka ziemniaczana i owsiana.


dietetyczne ciasto marchewkowe przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 października, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Dania dietetyczne, Dania dla matek karmiących, Zdrowa żywność

32 komentarzy

  1. Aga

    Pysznie wygląda na pewno zrobię 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Majka

    Już niebawem i docenię ten przepis szczególnie 😊 Skład rewelacja!

    1. Marta

      Ooo będziesz wykluczać gluten z diety? 🙂 Na szczęście zamienniki też pyszne 🙂

  3. świetna propozycja, pycha!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  4. Ala D.

    Jest pyszne zamiast syropu klonowego dałam miód ale do marchewki a nie jajek i tez wyszło super 🙂

    1. Marta

      Super! 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Evie

    Czy można zmielić migały na mąkę razem z płatkami owsianymi?

  6. Madzia

    Poporoszę kawałek do kawki 🙂

    1. Marta

      Proszę się częstować 😉

  7. Majka

    Nie nie, będę musiała bardziej uważać na to co jem a to ciasto jest super 😉 I pomyśleć, że pierwszy posiłek to będzie kleik 😉

    1. Marta

      A to już chyba się domyślam co nadchodzi 🙂 🙂 trzymam kciuki!

      1. Majka

        Dziękuję, zostało jeszcze sporo czasu 😉 Skuszę się na to ciasto dużo szybciej 😋

        1. Marta

          Daj znać jak posmakowało 🙂

          1. Majka

            Wyszło super 😋 Miła odmiana wersji tradycyjnej 🙂

          2. Marta

            Super, że posmakowało 🙂 🙂 🙂

  8. Ryba

    Wyszło pyszne!!!! bardzo aromatyczne słodziutkie od ananasa i lekko wilgotne mniam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  9. wspaniałe ciasto w sam raz na jesień i do tego zdrowe 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  10. Dusia

    Pysznie wyszło 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 🙂

  11. Mela

    Super ciasto dzieki za inspiracje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Natalia Maliniak

    Pychotka 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  13. IzaK

    Pysznie wyszło 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 🙂

  14. Tośka

    Mniam fajnie że zdrowe jedzenie nie musi smakowac jak styropian 😉 będę na pewno piec ponownie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top