Kontakt

blog kulinarny

Sernik cytrynowo-pomarańczowy

sernik tradycyjny przepis

Sernik cytrynowo-pomarańczowy babci Ziuty to pierwszy przepis, który wypróbowałam z nowej książki “Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” Zuzy Zak. Tak jak wszystkie pozostałe receptury, sernik jest inspirowany tradycyjną polską kuchnią, czasem w bardziej niecodziennym wydaniu : ) Autorka wyjechała z Polski do Anglii, kiedy była dzieckiem, więc byłam bardzo ciekawa jak wyglądać będzie jej spojrzenie na “dawne” rodzinne przepisy. Książka jest pięknie wydana, utrzymana w ciepłym, klimatycznym stylu z wspaniałymi fotografiami Laury Edwards. Już od samego przeglądania można zgłodnieć.


kuchnia polska opinie

Po krótkim wprowadzeniu opisującym historię autorki i powstania książki, przechodzimy do przejrzystego podziału na następujące rozdziały:

Śniadanie i pieczywo
Zupy
Potrawy mięsne
Ryby
Warzywa, rośliny strączkowe i kasze
Kluski i pierogi
Zakąski
Ciasta i desery
Koktajle

Każdy znajdzie coś dla siebie w zależności od potrzeb : ) Potrawy nie skupiają się na konkretnym regionie, przepisy są raczej ogólnopolskie. Na końcu znajdziemy również spis najważniejszych składników, potraw i indeks, więc z szybkim wyszukiwaniem interesujących nas dań nie ma większych problemów.

Pomimo, że przepisy wydają się dość tradycyjne i znane jak np. zrazy wołowe po staropolsku, racuchy ze śliwkami, czy gzik, często posiadają zaskakujące akcenty m.in. gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, sałatka jarzynowa z mięsem kraba. Nadają one daniom nowego wymiaru, którego moje dzieciństwo raczej nie pamięta ; )
Osobiście odpowiada mi się klimat tej książki, mam dużą słabość do tradycyjnych potraw, które przywołują miłe wspomnienia z młodości.

Cytrusowy sernik wspomniany na wstępie, jest bardzo smaczny, aromatyczny o puszystej konsystencji. Na pewno będzie świetnym pomysłem również na świąteczny stół : )


Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 24 cm)*:

  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 125 g drobnego cukru

Masa serowa:

  • 6-8 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 kg miękkiego białego sera
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (na drobnych oczkach)
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny (na drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6-8 białek

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • sok  z połowy cytryny
  • sok z połowy pomarańczy

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Nie powinno przyklejać się do rąk. Zawinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 10 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej masy. Na przemian dodawać po łyżce masła i sera, cały czas miksując. Dodać cytrusowe skórki oraz ekstrakt z wanilii. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do serowej masy. Wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć je na serowej masie, tworząc kratkę. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C i wstawić blachę z ciastem. Piec przez ok. 60 minut.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy. Sok wlewać stopniowo do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować nim letnie ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

* U mnie tortownica 18 cm – robiłam z połowy porcji ; )


sernik cytrynowo-pomarańczowy

sernik z kratką

Fanom tradycyjnej kuchni książka “Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” powinna przypaść do gustu : ) Jeśli macie już ją w swojej biblioteczce, jestem ciekawa Waszych opinii : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 października, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Książki kulinarne, Recenzje, Serniki, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

20 komentarzy

  1. Agusia

    Wygląda pysznie prawdziwy babciny i nawet takie talerzyki mieliśmy!!! 🙂

    1. Marta

      Ooo to widzę, że te talerzyki były popularne, bo kiedyś kilka czytelniczek na instagramie również je wspominało 🙂

      1. moja mama nadal te talerzyki ma! 🙂 chciałam jej kiedyś zabrać jeden do zdjęć ale nie chciała mi oddać 🙁

        1. Marta

          O proszę! 🙂 wiedziałam, że ktoś je nadal pamięta 🙂 szkoda, że nie udało Ci się namówić Mamy, bo super się sprawują 😉

  2. Ewka

    Fajna recenzja, nie słyszałam o tej książce, teraz tradycyjna kuchnia trochę odchodzi w zapomnienie a szkoda, bardziej modne sushi i inne wynalazki 🙁

    1. Marta

      Tutaj połączenie tradycji z nowoczesnością 🙂

  3. Majka

    Na pewno przygotuję 😉 Przed nami jeszcze wiele zimnych miesięcy, więc okazji nie zabraknie. Mam wrażenie, że właśnie wiele osób wraca do tradycji i coraz częściej można spotkać nasze polskie przepisy 😉

    1. Marta

      O tak, cytrusy już niedługo przejmą prym 😉 Za dawnymi smakami zawsze tęskno, przeważnie smakują beztroską młodością, którą często docenia się z czasem 🙂

  4. Dusia

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Monika

    Super się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. J.

    Pyszny jest ale piekłam dłużej i dałam na noc do lodówki dla zupełnej pewności że się zwarty bardziej zrobi 🙂

    1. Marta

      Pewnie, warto kontrolować z własnym piekarnikiem 🙂 Noc w lodówce nie zaszkodzi 😉

  7. Hanusia

    Sernik jest pyszny 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top