Kontakt

blog kulinarny

Bułeczki cynamonowe a’la cinnabons

Kiedy jedna z czytelniczek – Magdalena podesłała mi inspirację na bułeczki cynamonowe a’la cinnabons, wiedziałam, że trudno będzie im się oprzeć ; ) Uwielbiam wszystkie cynamonowe zawijańce, a dodatkowa glazura z kremowego serka idealnie się tu komponuje. Perfekcyjny wypiek na długie jesienne wieczory : ) Polecam!!!


Bułeczki cynamonowe a'la cinnabons przepis


Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 540 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka wielkość L
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 g roztopionego masła

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok. 90 minut do czasu podwojenia objętości.

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cynamonu

Masło roztopić i przestudzić. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.

Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Posmarować go roztopionym masłem, równomiernie posypać cynamonowym cukrem. Zwinąć na kształt rolady wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 12 równych części. Przełożyć na blachę (23×33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Przestudzić i lekko ciepłe udekorować kremową polewą.

Składniki na polewę:

  • 60 g masła (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g kremowego serka typu philadelphia lub np. serek łaciaty naturalny (w temp. pokojowej)
  • 2-4 łyżki mleka (w temp. pokojowej)

Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek i ponownie ucierać do jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodawać stopniowo mleko regulując nim gęstość polewy.


bułeczki cynamonowe przepis

Inspiracja blog Moje Wypieki



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 października, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z kremem, Drożdżowe, Drożdżówki

20 komentarzy

  1. Danusia

    Pysznie wyglądają w sam raz na wieczór z książką, herbatą i kocykiem, bo tak mi się jesień kojarzy 🙂

    1. Marta

      Bardzo dobry plan 🙂

  2. Dusia

    Już zrobione i prawie nie ma super zwłaszcza krem 🙂

    1. Marta

      Super, ogromnie się cieszę, że smakowało 🙂

  3. kasia

    Czytasz mi w myślach bo od kilku dni chodzi za mną taka buła 🙂

    1. Marta

      Super, polecam 🙂

  4. Malwina

    Delikatne i puszyste super 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  5. Tami

    Ale u CIebie nastrojowo, super a bułeczki 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, jesień w pełni 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top