Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto marchewkowe fit

Mam wielkość słabość do ciasta marchewkowego, więc w celu urozmaicenia chętnie przygotowuję każdy kolejny przepis na ten wypiek, który wpadnie mi w ręce ; ) Tym razem Ola zainspirowała mnie swoją lżejszą wersją, która jednocześnie jest szybsza do przygotowania, bo mamy mniej składników do siekania ; ) Polecam!



Składniki:

Składniki na krem:

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, żółtkami, miodem, olejem i proszkiem do pieczenia. Jeśli będzie zbyt sucha, aby dobrze połączyć składniki można dodać odrobinę wody. Dodać marchewkę, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy. Przełożyć do formy ceramicznej wysmarowanej olejem kokosowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut. Serek wymieszać z miodem i cynamonem. Przełożyć na ostudzone ciasto, posypać pokruszonymi, podprażonymi orzechami.

Smacznego!



Exit mobile version