Site icon marta-gotuje.pl

Pikantny hummus węgierski


Jestem wielką fanką wszystkich smarowideł, więc z niecierpliwością wyczekiwałam na książkę „Hummusy i Pasty” K. Budzyka. Zawiera ona aż 76 inspirujących przepisów, które są proste do wykonania nawet dla osób początkujących w kuchni : )


Na początku książki poznamy kilka informacji na temat autora, wyjaśnienie dlaczego został weganinem oraz co skłoniło go do napisania książki. Znajdziemy również krótkie wprowadzenie na temat past, hummusu, przygotowania strączków i ułatwienia sobie życia w kuchni. Na pewno przyda się one osobom, które odkrywają dopiero przyjemność z przyrządzania smarowideł i w kuchni stawiają pierwsze kroki.


 


Rozdziały zostały podzielone bardzo czytelnie. Pierwszy z nich to oczywiście Hummusy. Znajdziemy tu pozycje bardziej klasyczne jak hummus z pieczonej papryki, hummus z pieczonym burakiem, czy hummus z pieczoną dynią, ale również zupełnie oryginalne jak np. hummus z soi po japońsku. Kolejny rozdział to Pasty. Podobnie jak ostatnio różnorodność przepisów jest bardzo duża. Większość przepisów jest wytrawna, ale miłośników słodkości na pewno ucieszy popularna pasta czekoladowa z awokado, czy pasta czekoladowo gryczana : ) W rozdziale 3 znajdziemy Pasztety. Przepisów nie jest aż tak wiele jak w przypadku humussów i past, ale brzmią bardzo zachęcająco jak choćby pasztet okopowy : ) Ostatni rozdział zawiera Smakowite dodatki, czyli przepisy na sos słodko-kwaśny, masło roślinne, czy wegańskie majonezy.

Na końcu książki znajdziemy indeks składników, który pomoże nam w szybkim wyszukaniu interesującego nas dania. Wszystkie przepisy posiadają również krótkie wskazówki od autora oraz informacje na temat kaloryczności, zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika w 100 g danego przepisu. Każdy z nich został również zobrazowany przepięknym zdjęciem, które zachęca do natychmiastowego przygotowania : )

Książka bardzo przypadła mi do gustu i jeśli nie macie pomysłu z czym serwować kanapki, co podać jako przekąskę na imprezie, czy jak wzbogacić i urozmaicić codzienne obiady, zdecydowanie polecam! Będzie to również idealny pomysł na prezent, bo w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie : )


Trudno było mi zdecydować, od którego przepisu zacząć, ale na pierwszy ogień wybrałam pikantny hummus węgierski. Bardzo aromatyczny z dodatkiem pieczonego czosnku i cebuli przypadł mi do gustu choć nie wydaje mi się mocno pikantny jak sugeruje jego nazwa ; ) Osobiście wolę również bardziej gęsty hummus, więc następnym razem dodam mniej wody. Poza tym hummus jest pyszną super alternatywną dla tradycyjnej wersji, polecam wypróbować : )

Przepis na hummus

Składniki:

Piekarnik rozgrzać do 200 C (termoobieg). Z główki czosnku odkroić górną część, tak aby odsłoniły się ząbki. Nieobrane cebule i czosnek nasmarować olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut, do czasu aż się mocno zarumienią. Ostudzić. Cebulę obrać, odciąć końcówki, a czosnek wycisnąć z łupinek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smacznego!




Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak mam dla Was niespodziankę – konkurs, w którym do wygrania są dwa egzemplarze książki „Hummusy i Pasty” K. Budzyka. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy napisać w komentarzu odpowiedź na pytanie:

Jaka jest Twoja ulubiona pasta lub hummus ?

Konkurs trwa do 9 września (włącznie), wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski. Powodzenia! : )

 

Kochani serdecznie dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie, jesteście niesamowici : ) Spośród tylu wspaniałych pomysłów wybór zwycięzców był niezwykle trudny, ale cieszy mnie fakt, że pasty i hummusy są tak bardzo popularne w naszych kuchniach  : ) Nagrody zostały przyznane dla:

ania 74 – za podanie oryginalnego przepisu na pyszne słodkie smarowidło a’la monte w zdrowej i pełnowartościowej odsłonie

Werka – za pokazanie, że jeden dodatek może nawet najprostszą pastę zmienić w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki

Gratulujemy! : )

Exit mobile version