Na końcu książki znajdziemy indeks składników, który pomoże nam w szybkim wyszukaniu interesującego nas dania. Wszystkie przepisy posiadają również krótkie wskazówki od autora oraz informacje na temat kaloryczności, zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika w 100 g danego przepisu. Każdy z nich został również zobrazowany przepięknym zdjęciem, które zachęca do natychmiastowego przygotowania : )
Książka bardzo przypadła mi do gustu i jeśli nie macie pomysłu z czym serwować kanapki, co podać jako przekąskę na imprezie, czy jak wzbogacić i urozmaicić codzienne obiady, zdecydowanie polecam! Będzie to również idealny pomysł na prezent, bo w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie : )
Przepis na hummus
Składniki:
- 1 kubek (300 ml) ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka po odsączeniu wody
- 2 małe lub 1 większa cebula
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tahini
- 1/3 kubka wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzać do 200 C (termoobieg). Z główki czosnku odkroić górną część, tak aby odsłoniły się ząbki. Nieobrane cebule i czosnek nasmarować olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut, do czasu aż się mocno zarumienią. Ostudzić. Cebulę obrać, odciąć końcówki, a czosnek wycisnąć z łupinek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smacznego!
Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak mam dla Was niespodziankę – konkurs, w którym do wygrania są dwa egzemplarze książki „Hummusy i Pasty” K. Budzyka. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy napisać w komentarzu odpowiedź na pytanie:
Jaka jest Twoja ulubiona pasta lub hummus ?
Konkurs trwa do 9 września (włącznie), wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski. Powodzenia! : )
Kochani serdecznie dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie, jesteście niesamowici : ) Spośród tylu wspaniałych pomysłów wybór zwycięzców był niezwykle trudny, ale cieszy mnie fakt, że pasty i hummusy są tak bardzo popularne w naszych kuchniach : ) Nagrody zostały przyznane dla:
ania 74 – za podanie oryginalnego przepisu na pyszne słodkie smarowidło a’la monte w zdrowej i pełnowartościowej odsłonie
Werka – za pokazanie, że jeden dodatek może nawet najprostszą pastę zmienić w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki
Gratulujemy! : )