Site icon marta-gotuje.pl

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Grillowany ser halloumi to idealny dodatek do sałatek, które zapewne nigdy mi się nie znudzą : ) Uwielbiam takie proste, błyskawiczne dania, które mogą stanowić zarówno śniadanie, lunch, obiad jak i kolację : ) Wystarczy przełożyć sałatkę do pojemnika i mamy również pyszne, zdrowe danie do pracy lub przekąskę podczas podróży. Polecam!!!


Składniki na sałatkę:

Składniki na dressing:

Ser halloumi pokroić w plastry, zgrillować, pokroić na mniejsze kawałki. Mieszankę sałat wyłożyć do miski, dodać paprykę pokrojoną w paski i pomidorki paprykowe pokrojone na połówki. Sok z pomarańczy wymieszać z olejem, dodać poszarpane listki bazylii i pieprz. Polać dressingiem, ponownie wymieszać. Posypać podprażonymi ziarnami słonecznika, dyni i pinii.

Smacznego!


 


* Wpis powstał przy współpracy z Fit&Easy
 

** Przepis jest odpowiedni dla diabetyków, poniżej dokładne przeliczenie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych przez ekspertów Diabdis
 

150 g sera halloumi 0,3 WW 4,7 WBT
opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend (150g) 0 WW 0,2 WBT
1 żółta papryka 1 WW 0 WBT
10 pomidorków paprykowych 0,4 WW 0,2 WBT
20 g ziaren słonecznika 0,4 WW 1WBT
20 g ziaren dyni 0,2 WW 1 WBT
20 g orzeszków pinii 0,2 WW 1,4 WBT
sok wyciśnięty z 1/2 małej pomarańczy (50ml) 0,5 WW 0 WBT
2 łyżki oleju 0WW 1,4 WBT
spora garść listków bazylii 0 WW 0 WBT
pieprz do smaku 0 WW 0 WBT


Całość: 3 WW, 9,9  WBT
Jedna porcja: 1,5 WW,  4,9 WBT
Exit mobile version