Site icon marta-gotuje.pl

Soczewicowa pomidorówka

Obłędna zupa pomidorowa z dodatkiem soczewicy, bardzo sycąca i prosta do przygotowania. Świetnie sprawdzi się na początek przygody z niedocenianą soczewicą. Pysznie i zdrowo, czyli najlepsze połączenie : ) Przepis z najnowszej książki M. Dymek, która zapowiada się rewelacyjnie. Polecam!!!

Składniki (ok. 6 porcji):

Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, marchewkę w grube plastry. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę i smażyć 3-4 minuty, aż będzie przezroczysta.

Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą, porządnie wypłukać, czynność powtórzyć. To ważne, ponieważ soczewica, podobnie jak ryż, może się pienić i kipieć, opłukana gotuje się spokojnie.

Kiedy cebula będzie szklista, dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i chilli, wymieszać, dodać opłukaną soczewicę, passatę pomidorową, bulion, koperek, sporo soli i pieprzu.

Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Kiedy całkiem się rozpadnie, wyłowić i wyrzucić koperek, a zupę zblendować. (Aby zupa była bardzo gładka warto przelać sporą część płynu do innego garnka i zacząć od blendowania warzyw z niewielką ilością zupy, stopniowo dolewając odlany płyn).

Smacznego!

Inspiracja M.Dymek „Jadłonomia po polsku

Exit mobile version