Soczewicowa pomidorówka

Obłędna zupa pomidorowa z dodatkiem soczewicy, bardzo sycąca i prosta do przygotowania. Świetnie sprawdzi się na początek przygody z niedocenianą soczewicą. Pysznie i zdrowo, czyli najlepsze połączenie : ) Przepis z najnowszej książki M. Dymek, która zapowiada się rewelacyjnie. Polecam!!!

Zupa z soczewicą

Składniki (ok. 6 porcji):

  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • 200 g czerwonej soczewicy (1 szklanka)
  • 690 g passaty pomidorowej (1 duża butelka)
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2-3 gałązki koperku
  • sól, pieprz

Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, marchewkę w grube plastry. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę i smażyć 3-4 minuty, aż będzie przezroczysta.

Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą, porządnie wypłukać, czynność powtórzyć. To ważne, ponieważ soczewica, podobnie jak ryż, może się pienić i kipieć, opłukana gotuje się spokojnie.

Kiedy cebula będzie szklista, dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i chilli, wymieszać, dodać opłukaną soczewicę, passatę pomidorową, bulion, koperek, sporo soli i pieprzu.

Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Kiedy całkiem się rozpadnie, wyłowić i wyrzucić koperek, a zupę zblendować. (Aby zupa była bardzo gładka warto przelać sporą część płynu do innego garnka i zacząć od blendowania warzyw z niewielką ilością zupy, stopniowo dolewając odlany płyn).

Smacznego!

Soczewicowa pomidorówka
Soczewicowa pomidorówka jadłonomia
Soczewicowa pomidorowa

Inspiracja M.Dymek „Jadłonomia po polsku

Komentarzy: 14

  1. Ela
    29 czerwca 2020 / 13:36

    Uwielbiam zupy kremy ❤️

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2020 / 10:58

      Witam w klubie 🙂

  2. Kasia
    29 czerwca 2020 / 14:51

    Pysznie wyglada 😋

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2020 / 10:58

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Aga
    29 czerwca 2020 / 16:03

    Rewelacja, mnie właśnie kusi ta książka ale mam pierwszą i w sumie mało korzystam więc się waham choć słyszałam że ta jako kuchnia polska jest bardziej „prosta” na początek.

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2020 / 10:58

      Książkę śmiało polecam, sama mam też poprzednie dwie części, ale ta od razu najbardziej mi się spodobała 🙂 Będą kolejne przepisy, więc zaglądaj, może pomogą w ocenie zawartości 🙂

  4. Majka
    29 czerwca 2020 / 16:05

    Mniam, będziemy robić 😍 Już jedną zupkę z soczewicą z Twojego bloga uwielbiamy to i tę zapewne też obdarzymy zamiłowaniem 😉

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2020 / 10:57

      Mam taką nadzieję 😀 i polecam jest pyszna 😀

      • Majka
        30 czerwca 2020 / 16:52

        Pyyyszna ❤ Co te zupki z soczewicy w sobie mają, że jeden talerz to za mało? 😉

        • Marta
          Autor
          2 lipca 2020 / 11:31

          Super, że posmakowała, u nas też jest teraz wśród ulubionych 😀 całe szczęście, że można jeść bez wyrzutów sumienia 😀

  5. Kuchnia Włoska
    7 lipca 2020 / 13:13

    Ta zupa wygląda obłędnie 🙂 zapewne tak samo smakuje! Już wiem, co zrobię jutro na obiad.

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2020 / 13:39

      Polecam 🙂

  6. Ruda
    10 września 2020 / 20:21

    Uwielbiam pomidorową w każdej postaci. Czy to klasyczna czy zupa krem – każdą wcinamy z rodziną aż uszy się trzęsą. Jednak w takim wydaniu jeszcze o pomidorowej nie słyszałam. Jednak nie omieszkam spróbować tym bardziej, że soczewicę też jadam. Mam nadzieję, że moja zupka wyjdzie równie smakowita jak Twoja.
    Szacunek również za zdjęcia – bardzo fajna kompozycja – masz oko 😉
    Pędzę buszować po innych przepisach.

    • Marta
      Autor
      11 września 2020 / 11:08

      Polecam i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 22 =