Site icon marta-gotuje.pl

Zupa z soczewicy

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy, zwłaszcza te pożywne i rozgrzewające. Pomimo, że za soczewicą nie przepadam do zup i gulaszu pasuje mi idealnie. Zupa świetnie sprawdzi się również dla osób dbających o linię, talerz (ok. 400 ml) ma zaledwie 130 kcal i moc składników odżywczych ; ) Polecam!


Składniki na wywar:

Mięso opłukać, warzywa umyć, obrać. Zalać wodą, dodać przyprawy. Całość gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem do miękkości. (Od zagotowania wody ok. 60 min.)

Pozostałe składniki:

Marchewki i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zeszklą (ok. 3 min.) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na małych oczkach tarki imbir, pomidory i przecier. Dusić ok. 5 minut. Dodać przecedzony przez sito wywar i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać przepłukaną soczewicę i kminek. Gotować do miękkości soczewicy. Doprawić do smaku.

Smacznego !

Inspiracja
Exit mobile version