Site icon marta-gotuje.pl

Chili con carne przepis

Uwielbiam błyskawiczne i zdrowe obiady : ) Chili con carne to niezwykle aromatyczny meksykański klasyk, który bazuje na mielonej wołowinie, pomidorach, papryce i fasoli. Danie można jeść bez dodatków, ale często podaje się je w towarzystwie ryżu, czy tortilli (zwłaszcza w wersji zapiekanej z serem), choć w tym drugim przypadku całość traci już właściwości fit obiadu ; ) Polecam!!!


Składniki (dla 4 osób):

Cebule pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone, podsmażyć razem do czasu aż będzie rumiane. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, passatę pomidorową oraz fasolę. Dusić kilka minut pod przykryciem, a następnie dodać cukier oraz 3 łyżeczki mieszanki przypraw. Dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut.

Smacznego!



Inspiracja „Fit-obiady” K. Domaszewski

Exit mobile version