Bardzo prosta do przygotowania tarta z truskawkami i twarożkiem z kokosową nutą : ) A to wszystko w zdrowej wersji, więc możecie sięgnąć po nią bez wyrzutów sumienia. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 120 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 20 g mąki kokosowej
- 60 g twarogu półtłustego
- 40 ml mleka
- 2 białka (z jajek wielkości L)
Składniki na nadzienie:
- 190 g twarogu półtłustego
- 25 g musu kokosowego (można pominąć, jeśli nie chcecie kokosowego posmaku)
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- ok. 250 g truskawek
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować robotem kuchennym lub zagnieść ciasto ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt przypominający koło. Składniki na nadzienie zmiksować (poza truskawkami, które pokroić w plasterki). Przełożyć na rozwałkowane ciasto, zostawiając 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu. Na masę serową ułożyć truskawki. Wolne brzegi ciasta założyć do środka, lekko dociskając, aby się zlepiły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!