Site icon marta-gotuje.pl

Jesienny koktajl z dynią

Koktajle są podstawą naszego menu i pomimo, że największą popularnością cieszą się te w odcieniach różowych (jak Prosiaczek), zielonych (jak żabka lub dinozaur) do naszej listy dołączył ostatnio jesienny koktajl Kubusia Puchatka ; ) Smakuje pysznie, jest pełen witamin, wzmacnia odporność i idealnie „przemyca” wśród swoich składników dynię, która poza wypiekami nie jest szczególnie lubiana przez moje pociechy. Polecam!!!



Składniki (dla 3 osób):

Banana, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dynię i jabłka obrać i pokroić w kostki. Do rondelka wrzucić marchew, zalać szklanką wody (*opcjonalnie można dodać więcej wody, bo koktajl wychodzi dość gęsty prawie jak mus, choć u nas ta konsystencja się sprawdziła). Gotować 10 minut i dodać dynię i jabłko. Dusić przez ok. 3 minuty, a następnie dodać banana. Całość dusić do miękkości. Dodać cynamon, olej kokosowy, imbir a na koniec łyżkę miodu (opcjonalnie, bez miodu również jest słodki ; ). Zmiksować i wypić ciepłe.

Smacznego!


Inspiracja „Zdrowe gotowanie by Ann”

Exit mobile version