Site icon marta-gotuje.pl

Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki jaglane to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo łatwe w transporcie, więc świetnie sprawdzą się do lunchboxa w szkole, pracy, czy na wyjeździe. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje nam dodatek banana, placuszki są również bardzo lubiane przez dzieci. Świetnie smakują z masłem migdałowym i orzechami.  Placuszki jaglane są również skarbnicą zdrowia, zasadotwórcza kasza jaglana to źródło białka, witamin z grupy B oraz żelaza i lecytyny, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Polecam!!!


Składniki (5 placuszków):

Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Dodać obrany ze skórki banan, jajko i rozgnieść całość widelcem. Łyżką nakładać na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!


Exit mobile version