Site icon marta-gotuje.pl

Sernik cytrynowo-pomarańczowy

Sernik cytrynowo-pomarańczowy babci Ziuty to pierwszy przepis, który wypróbowałam z nowej książki „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” Zuzy Zak. Tak jak wszystkie pozostałe receptury, sernik jest inspirowany tradycyjną polską kuchnią, czasem w bardziej niecodziennym wydaniu : ) Autorka wyjechała z Polski do Anglii, kiedy była dzieckiem, więc byłam bardzo ciekawa jak wyglądać będzie jej spojrzenie na „dawne” rodzinne przepisy. Książka jest pięknie wydana, utrzymana w ciepłym, klimatycznym stylu z wspaniałymi fotografiami Laury Edwards. Już od samego przeglądania można zgłodnieć.


Po krótkim wprowadzeniu opisującym historię autorki i powstania książki, przechodzimy do przejrzystego podziału na następujące rozdziały:

Śniadanie i pieczywo
Zupy
Potrawy mięsne
Ryby
Warzywa, rośliny strączkowe i kasze
Kluski i pierogi
Zakąski
Ciasta i desery
Koktajle

Każdy znajdzie coś dla siebie w zależności od potrzeb : ) Potrawy nie skupiają się na konkretnym regionie, przepisy są raczej ogólnopolskie. Na końcu znajdziemy również spis najważniejszych składników, potraw i indeks, więc z szybkim wyszukiwaniem interesujących nas dań nie ma większych problemów.

Pomimo, że przepisy wydają się dość tradycyjne i znane jak np. zrazy wołowe po staropolsku, racuchy ze śliwkami, czy gzik, często posiadają zaskakujące akcenty m.in. gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, sałatka jarzynowa z mięsem kraba. Nadają one daniom nowego wymiaru, którego moje dzieciństwo raczej nie pamięta ; )
Osobiście odpowiada mi się klimat tej książki, mam dużą słabość do tradycyjnych potraw, które przywołują miłe wspomnienia z młodości.

Cytrusowy sernik wspomniany na wstępie, jest bardzo smaczny, aromatyczny o puszystej konsystencji. Na pewno będzie świetnym pomysłem również na świąteczny stół : )

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 24 cm)*:

Masa serowa:

Lukier:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Nie powinno przyklejać się do rąk. Zawinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 10 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej masy. Na przemian dodawać po łyżce masła i sera, cały czas miksując. Dodać cytrusowe skórki oraz ekstrakt z wanilii. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do serowej masy. Wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć je na serowej masie, tworząc kratkę. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C i wstawić blachę z ciastem. Piec przez ok. 60 minut.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy. Sok wlewać stopniowo do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować nim letnie ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

* U mnie tortownica 18 cm – robiłam z połowy porcji ; )


Fanom tradycyjnej kuchni książka „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” powinna przypaść do gustu : ) Jeśli macie już ją w swojej biblioteczce, jestem ciekawa Waszych opinii : )

Exit mobile version