Site icon marta-gotuje.pl

Smakowita Ella – konkurs



Najnowszą książką, która pojawiła się w mojej biblioteczce jest „Smakowita Ella” – Elli Woodward. Ella to była modelka, która radykalnie zmieniła swoje nawyki żywieniowe, kiedy wykryto u niej rzadką i ciężką chorobę – zespół posturalnej tachykardii ortostatycznej. Pomimo trafnej diagnozy, zalecenia lekarzy nie skutkowały znaczną poprawą jej stanu zdrowia w związku z czym autorka postanowiła postawić na uzdrawiającą moc jedzenia. Warto wspomnieć, że wcześniej była uzależniona od cukru (nie wiem na ile jest to wiarygodna informacja ze względu na jej karierę modelki ; ) i nie jadła warzyw ani owoców.

Książka zawiera ponad 100 przepisów na naturalne, roślinne i bezglutenowe dania.
To co od samego początku mi się spodobało to fakt, że autorka nie uznaje bycia bezglutenową weganką za jedyny słuszny sposób odżywiania, podkreśla jedynie jego zalety i wpływ na jej życie.

„Smakowita Ella” rozdziałami podzielona jest tematycznie, co bardzo ułatwia odnalezienie tego, co nas w danym momencie interesuje. Mamy:

– produkty zbożowe
– orzechy i nasiona
– rośliny strączkowe
– warzywa
– owoce
– smoothie i soki

Dodatkowo w bardzo fajny sposób opisane są podstawy dotyczące niezbędnika kuchennego i sprzętu, bez którego autorka w kuchni nie mogłaby funkcjonować.

Kuchnia roślinna nie jest mi szczególnie bliska, ale książka bardzo mi się spodobała. Nie bez znaczenia jest fakt, że uwielbiam płatki owsiane, które w naszym domu są zawsze w każdej możliwej postaci i autorka moje zdanie na ten temat podziela. Jej wariacje na ich temat są obłędne. Pomimo, że wydawało mi się, iż niewiele na tym polu może mnie zaskoczyć, poznałam nową dawkę inspiracji : ) Nawet jeśli nie przepadacie za owsiankami (do wyboru mamy: bananowo-cynamonową, o smaku ciasta marchewkowego, kokosową, czekoladową, zapiekaną jabłkowo-cynamonową) być może skusi Was owsiane mleko, cynamonowa granola z orzechami pekan, musli, batoniki flapjack lub po prostu owsiane ciasteczka.

Żeby nie było monotematycznie testowanie przepisów zaczęłam jednak od bananowych gofrów z truskawkową marmoladą. Całość wyszła pysznie, choć następnym razem zmodyfikuję przepis o dodatek oleju kokosowego do ciasta, ponieważ pomimo natłuszczenia nim gofrownicy bardzo trudno było je z niej wydobyć po upieczeniu (o jej późniejszym myciu nawet nie wspominam… ; ) Teoretycznie to „mały” mankament nie wpływający na smak, ale na wygląd i całościową ocenę na pewno : )



Składniki (8 gofrów) :

Banany obrać, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na gładkie ciasto. Gofrownicę natłuścić olejem kokosowym, dobrze rozgrzać, wylać porcje ciasta. Piec wg instrukcji gofrownicy.

Marmolada truskawkowa:

Truskawki oczyścić z szypułek, dodać miód, gotować w dużym rondlu do czasu aż będą miękkie (ok. 5 minut ) Rozgnieść owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać nasiona chia, gotować 20 minut na małym ogniu, co 5 minut mieszając. Zdjąć garnek z ognia i przełożyć marmoladę do miski, żeby wystygła i zgęstniała. Przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do około tygodnia.

Smacznego!


Moim zdaniem „Smakowita Ella” to skarbnica wiedzy praktycznie dla każdego. Jeśli nie jesteście zaznajomieni z kuchnią rośliną wprowadzi Was w jej świat i odpowie na najbardziej nurtujące pytania. Jeśli weganizm to Wasza życiowa filozofia na pewno znajdziecie w niej moc nowych inspiracji : )

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak mam dla Was konkursową niespodziankę. Aby wygrać książkę „Smakowita Ella” wystarczy napisać w komentarzu na blogu, facebooku lub instagramie :

„Jakie jest Twoje ulubione wegańskie danie?”

Konkurs trwa do 23 marca (włącznie), wśród wszystkich zgłoszeń rozlosowane zostaną 3 egzemplarze.  Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski. Powodzenia!

 

Exit mobile version