Bataty, czyli słodkie ziemniaki uwielbiam szczególnie w wersji pieczonej. Świetnie pasują do pożywnych sałatek, które zaspokoją nawet większy głód. W połączeniu z ciecierzycą i brokułami, nie tylko idealnie smakują, ale stanowią pełnowartościowy posiłek, który doskonale wzmocni i oczyści nasz organizm. Taką sałatkę możecie serwować niezależnie od pory dnia, czy okazji : ) Polecam!!!
Składniki:
- 1 batat (ok. 400g)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 brokuł
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 1-2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy: pieprz, słodka/ostra/wędzona papryka, kurkuma, sól morska
Składniki na dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
- sól morska, pieprz
Batat obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć wraz z ugotowaną ciecierzycą oraz brokułem podzielonym na mniejsze różyczki, na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Dodać olej i ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszać, aby całość pokryła się w miarę równomiernie olejem i przyprawami. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C i piec ok. 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w kostkę ser feta. Delikatnie wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z olejem lnianym, doprawić solą i pieprzem do smaku i polać sałatkę.
Smacznego!