Jagodzianki bez glutenu

Jeśli szukacie przepisu na jagodzianki bez glutenu przygotowane z naturalnych, jednorodnych mąk, to dobrze trafiliście! W tym wpisie pokażę krok po kroku, jak upiec pyszne, miękkie bułeczki drożdżowe pełne jagód, bez użycia gotowych mieszanek. Dzięki połączeniu odpowiednich mąk jednorodnych i łusek babki płesznik ciasto dobrze wyrasta i zachwyca smakiem. Jagodzianki bez glutenu świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy czy herbaty. Polecam!

Jagodzianki bez glutenu z mąk jednorodnych – prosty i sprawdzony przepis

Zaczyn:

  • 250 ml mleka 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 20 g cukru 
  • 50 g mąki sorgo

Drożdże pokruszyć, dodać do letniego mleka, wraz z mąką i cukrem. Wymieszać. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.

Ciasto (12 sztuk):

  • 20 g łusek babki płesznik
  • 300 g ciepłej wody
  • 50 g mąki quinoa
  • 75 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki owsianej
  • 100 g cukru 
  • 100 g roztopionego masła (90 g)
  • 100 g serka mascarpone 
  • 2 jajka (wielkość L) 
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 800 g jagód 
  • 25 g cukru pudru

Łuski babki płesznik zalać wodą, odstawić na chwilę, do czasu uzyskania żelowej konsystencji. Przełożyć do misy miksera wraz z pozostałymi składnikami na ciasto oraz wyrośniętym zaczynem. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą delikatne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować płaskie placki i na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia), a następnie studzić na kratce.

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 15 ml wody

Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.

Smacznego!

Dlaczego warto przygotować jagodzianki bezglutenowe?

  • Idealne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej
  • Naturalne składniki i mąki jednorodne zamiast gotowych mieszanek

Jakie mąki jednorodne sprawdzą się do jagodzianek?

  • Mąka ryżowa
  • Mąka owsiana
  • Mąka gryczana i quinoa
  • Skrobia ziemniaczana i tapioka

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 4

  1. Aga
    10 września 2025 / 17:30

    Super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2025 / 17:13

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  2. Kasik
    13 września 2025 / 12:11

    Czy jagody mogą być mrożone?

    • Marta
      Autor
      14 września 2025 / 17:13

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 2 =