Odkąd zobaczyłam te ciasteczka u Oli, nie mogłam się doczekać, aż je upiekę (od tego czasu przygotowywałam je już wielokrotnie, ale znikają tak szybko, że trudno było je uwiecznić na zdjęciu… ; ) Są bardzo szybkie do przyrządzenia, a ich jedyną wadą jest to, że trudno poprzestać na jednym i dopóki mam je pod ręką nie mogę przestać jeść… ; ) Polecam!!!
Składniki (około 16 sztuk):
- 100 g masła
- 155 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki proszku di pieczenia
- 80 g brązowego cukru
- 20 g białego cukru (w oryginale 80 g)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
Masło wyjąć z lodówki na około godzinę przed pieczeniem (musi być miękkie). Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki (każda kostka na ok. 4 części). Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C (termoobieg). Mąkę przesiać, dodać sól, sodę oczyszczoną i wymieszać. Masło utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę (miksować około 5 minut), dodać jajko, miksować kolejne 5 minut. Następnie dodać suche składniki, zmiksować. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Z otrzymanej masy formować kulki i delikatnie spłaszczać je w dłoni. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również formować ciasteczka przy pomocy łyżki. Między ciasteczkami na blasze zachować kilkucentymetrowe odstępy, ponieważ dość sporo rosną. Piec przez ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale skruszeją podczas studzenia.
Smacznego : )
mniam! wyglądają obłędnie!
Autor
Są uzależniające 🙂
matkoooooooooo, uwielbiam je, wiem!!! dlatego jestem grubSZaaaaa;p
tak, właśnie dlatego, robię je non stop!!!!! wrrr <3
Autor
I nie dość, że sama się uzależniłaś to jeszcze mnie wciągnęłaś !!! 😀 najlepsze ciasteczka na świecie <3
ever <3
Autor
<3
Ciasteczka czekoladowe zawsze i wszędzie w każdych ilościach 😉 ps. zdjęcia pobudzają żołądek 😉
Autor
Bardzo mi miło 🙂 a do ciasteczek również mam słabość 😀
Proszę bardzo 😉 warto się przyłożyć i zrobić dobre zdjęcia, wtedy po zobaczeniu przepisu ma się ochotę od razu biedź do kuchni 😉
Autor
🙂
Wspaniałe do herbaty i znakomity przepis. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Do herbaty rzeczywiście pasują idealnie 🙂 cieszę się, że ciasteczka smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam! U nas też znikają błyskawicznie:)
Autor
Cieszę się, że posmakowały 😀
Przepyszne są 🙂 mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka 🙂 zawsze wychodzą idealne i jeszcze szybciej znikaja 🙂 dzięki!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Najlepsze na świecie 🙂 dokładnie smakują jak te z cukierni które zawsze pięknie stoją na ladzie w ogromnych słojach 🙂 moje dzieci zawsze chciały je dostać i mają a nawet lepsze bo domowe 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Najlepsze ciacha jakie jadłam polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne moje dzieci zakochane i ja zreszta tez 🙂
Autor
Super 😀
Ciasteczka sa super 😋
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Przepyszne bardzo polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂