Kontakt

blog kulinarny

Biszkopt

biszkopt

Ponieważ zbliżały się urodziny taty musiałam znaleźć niezawodny przepis na udany biszkopt ponieważ żadne z ciast czekoladowych nie należy do jego ulubionych ; ) Na szczęście udało się i jeśli obawiacie się, że biszkopt wam opadnie lub nie wyrośnie zbyt duży koniecznie skorzystajcie! Najbardziej zaciekawił mnie sposób zrzucenia biszkoptu z wysokości po upieczeniu! Tak tak tak! Jest to obowiązkowe i słyszałam już wiele teorii opisujących dlaczego akurat ten  moment gwarantuje, że ciasto nie opada i pomimo, że nie do końca jestem przekonana co do ich słuszności, od tej pory zawsze będę się tego trzymać! Na zdjęciach zamieściłam przykładowe zastosowanie biszkoptu ; )

Składniki do tortownicy 20-22 cm:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na końcu stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać żółtka (po kolei) nadal miksując. Przesiane mąki wymieszać i dodawać do ciasta, mieszając na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy nie smarować. Wlać ciasto i piec w temp. 160-170 C przez około 40 min do suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić je z wysokości 60 cm na podłogę. Dla pewności powtórzyłam czynność dwa razy ; ) Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Boki biszkoptu oddzielać od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony,wtedy też można przekroić go na 3 blaty.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 kwietnia, 2010
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Torty

Jeden komentarz

  1. ten przepis dawno odkryłam na blogu „Moje wypieki”. Biszkopt zawsze się udaje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top