Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Pesto z bazylią i suszonymi pomidorami

bazyliowe pesto z pomidorami

Ostatnio oglądałam program Nigelli Lawson, w którym zachwalała pesto. Ponieważ T. bardzo lubi makaron postanowiłam spróbować. Przy okazji po raz pierwszy od bardzo dawna miałam okazję wykorzystać mój moździerz. (jeśli nie posiadacie wystarczy blender) T. był zachwycony nowym, dla nas smakiem, ja wolę zwykłe spaghetti… : )

Składniki:

  • 250 g suszonych pomidorów
  • 1 doniczka świeżej bazylii (listki)
  • 4 czubate łyżki listków świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki lekko podpieczonych orzeszków piniowych (musiałam pominąć)
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ok. 3 łyżek oliwy z oliwek (tyle, żeby masa wyszła jednolita i gęsta)
  • sól morska do smaku

Wszystkie składniki wymieszać i utrzeć w moździerzu, w razie potrzeby doprawić solą lub dodać oliwy. Zachować lekko grudkowatą strukturę. Podawać z makaronem np. kokardkami lub świderkami.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

5 komentarzy

  1. Stanislav

    Witam, to danie jest super. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

  2. Marta

    Bardzo dziękuję za miły komentarz, kolejny przepis już wkrótce! :)

  3. Zrobiłam się głodna..wygląda smakowicie:)

  4. Karolina

    Gdzie można kupić suszone pomidory? czy chodzi o takie w słoiczku, czy raczej bardziej w formie przyprawy?

    1. Marta

      Suszone pomidory w słoiczku, miałam takie w oliwie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 − 4 =

Top