Przepyszna i lekka babka pomarańczowa, sprawdzi się idealnie nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo aromatyczna za sprawą cukru ze skórką pomarańczową z Włoch i laski wanilii z Wysp Pacyfiku, które należą do serii produktów „Ze świata natury” Dr. Oetker. Babka długo utrzymuje świeżość, choć jestem przekonana, że i u Was zniknie błyskawicznie ; ) Polecam!!!
Składniki na babkę:
- 4 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru
- 15 g Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetker
- Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (ok. 100 ml)
- 100 ml oleju
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać cukier ze skórką pomarańczową oraz ziarenka wanilii, zmiksować. Dodać żółtka, krótko zmiksować, do połączenia. Do masy stopniowo dodawać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Stopniowo wlać kolejno sok z pomarańczy, a następnie olej, cały czas powoli miksując na niskich obrotach miksera. Masę przelać do formy na babkę obficie wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić i wyjąć z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na lukier:
- 65 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Wszystkie składniki wymieszać. Udekorować babkę.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker. Więcej inspiracji znajdziecie w waniliowym serwisie.
Pyszności 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂
Piękne zdjęcia i pyszna babeczka ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Ależ u Ciebie aromatycznie, pysznie i pięknie 🥰 Tyle smakołyków 😃
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniała, pachnąca, wilgotna 🥰
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Super jest ta babka
Autor
Bardzo mi miło 😀
Wspaniała!!!
Autor
Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂
Babka smakuje super polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Ta babka jest pyszna i inna niz wszystkie nie taka ciezka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Zgadzam się, bardzo leciutka, pyszna na wielkanoc upiekę znowu:)
Autor
Super 🙂
Pyszna! Na pewno jeszcze nie raz u nas zagości 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
A czy do tej babki można dodać otartą skórkę pomarańczową? Jeżeli tak to ile?
Pozdrawiam
Autor
Tak, z jednej pomarańczy będzie ok 🙂