Kontakt

blog kulinarny

Gołąbki bez zawijania

Czy znacie kogoś, kto nie lubi gołąbków? : ) To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań!!! Szkoda, że ich przygotowanie jest zazwyczaj czasochłonne… Ale na szczęście w tym miejscu ratują nas szybkie gołąbki bez zawijania ; ) Przepis podpatrzyłam u Majany i tylko odrobinę go zmodyfikowałam wraz z moimi upodobaniami : ) Przygotowanie jest bardzo szybkie, gołąbki pyszne, a z podanej porcji uzyskaliśmy aż 3 obiady : ) Dodatek kaszy manny był dla mnie bardzo charakterystyczny, więc zastanawiam się, czy następnym razem nie postawić tradycyjnie na bułkę tartą ; ) Polecam!!!


Gołąbki bez zawijania

 

Składniki (na około 20 gołąbków):

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 1 duże jajko
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, majeranek

Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Odstawić na 20 minut, w razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać do niej mięso, ugotowany ryż, kaszę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Formować gołąbki, z wyglądu przypominające kotlety mielone. Podsmażyć z obu stron, na złoty kolor.

Bulion zagotować, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanym sosem zalać podsmażone gołąbki. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Smacznego : )


Szybkie gołąbki bez zawijania



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 kwietnia, 2013
Kategorie: Dania obiadowe, Mielone

26 komentarzy

  1. takie bez zawijania nawet wolę od tych normalnych:P są pyszne i tyle 😀

  2. Marta

    Ja wolę tradycyjne, ale te też pyszne i jaka oszczędność czasu:)

    1. Marta

      Monika ja również! 🙂

  3. takie są najlepsze!!! szybkie, smaczne, bez kombinowania;p

    1. Marta

      Ola szybko i pysznie 🙂

  4. To już wiem co dziś będę jadła na obiad. Postaram się tak przygotować aby wyglądało jak to danie na zdjęciu.

    1. Marta

      Kasiu daj znać jak Ci smakowały 🙂 fajnie, że Ci się podobają, mimo że widać, że w pośpiechu nawet na wielkość nie zważałam i każdy inny wyszedł:D

  5. ewka

    uwielbiam golabki, ale nie lubie kapusty;)pieknie twoje wygladaja, bym sie wprosila na obaid u cibie chetnie!

  6. Bardzo smakowite danie ! 🙂

  7. Marta

    Dziękuję 🙂

  8. Uwielbiam gołąbki. Zawsze przyrządzam tradycyjne, muszę wypróbować takie!

  9. Marta

    Szwagierka polecam 😉

  10. pięknie się prezentują 🙂 i śliczne naczynka !! 🙂

  11. Marta

    Dziękuję, naczynka uwielbiam 🙂

  12. Amanda

    U nas to danie często króluje na stole! 🙂 Kiedyś przepis na nie przwiozła ciocia i został pozytywnie przyjęty w naszej rodzinie :).

  13. Marta

    U nas na pewno też zostanie na dłużej 🙂

  14. kubus

    hej ja dalem pol na pol kasze i bulke 🙂 polecam wyszlo supre 😀

    1. Marta

      Super, dzięki za wskazówkę, bo też będę je robić po raz kolejny i chciałam tym razem dać samą bułkę, ale Twoja wersja też mnie przekonuje 😀

  15. kubus

    aha i dodalem jeszcze zeszklone cebulki 😀

  16. Marta

    Ok, w takim razie mam już pomysł na kolejny obiad 🙂

  17. ES

    Jest ok 🙂 ale mam przepis mojej mamy, z którą piekłem ten sernik przez ponad 40 lat i jak mówią moje koleżanki w pracy “nie ma lepszego” może spróbujecie 🙂
    1 kg twarogu (najlepiej półtłusty)
    20 dkg masła
    30 dkg cukru
    6 jajek
    6 łyżek kaszy mannej (plus do posypania blachy)
    olejek pomarańczowy (1 op. do smaku)
    cukier waniliowy (1,5 łyżeczki)
    proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)

    masło z cukrem ucierać w makutrze dodając żółtka z jajek następnie dodać zmielony twaróg (ja mielę raz) i nadal ucierać dodać wymieszaną na talerzu kaszę manną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać twaróg i wszystko dobrze utrzeć następnie olejek pomarańczowy i pianę z ubitych na sztywno białek jajek powinno uzyskać się konsystencję twarożku homogenizowanego (można jeszcze dodać rodzynki) tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną włożyć do gorącego piekarnika ok 180-200 st. C na ok. 50-60 min i jest gotowe. Można polać polewą czekoladową. Polecam Marto 🙂

    1. Marta

      Brzmi super 🙂

  18. ES

    Miało być do innego przepisu 🙂 bo sam skorzystałem z gołąbków są przepyszne 🙂 dziękuję 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top