Gulasz mexicana

mexicogulasz

Składniki :


  • 500g mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia
  • czerwona cebula (użyłam zwykłej)
  • żółta  papryka (dodałam też trochę czerwonej)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • puszka czerwonej fasoli
  • kostka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy

Mięso pokroić na małe kawałki, posypać słodką papryką, usmażyć na oliwie na złoty kolor.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na oliwie, dodać paprykę, razem chwilę smażyć. Warzywa z patelni przełożyć do garnka z mięsem. Zalać półtorej szklanki wrzątku zmieszanego z bulionem. Do tego dołożyć wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli.

Dusić razem na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.

Wrzucić czerwoną fasolkę z puszki (bez zalewy). Doprawić przyprawami do smaku i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać (w razie potrzeby można zagęścić mąką).

Można podawać z ziemniaczkami lub kaszą.

 

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 2 września 2009 / 21:09

    Sporo nowych przepisów, ledwo można nadążyć! Tylko pozazdrościć takiej kucharki w domu!:)

  2. Iloonka
    4 grudnia 2010 / 12:00

    TO DANIE BYŁO PYSZNEE..podałam ten gulasz z kaszą jęczmienną,moj Maż nie mógł się od niego oderwać..:)

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2010 / 21:18

      To zdecydowanie również jeden z naszych ulubionych przepisów!:D

  3. Michael
    23 sierpnia 2011 / 15:50

    Cudowne danie:)

  4. Aga
    3 października 2020 / 10:21

    Pyszne to jest 🙂

    • Marta
      Autor
      4 października 2020 / 23:49

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj A. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 14 =