Kiedy zobaczyłam u Kasi jabłecznik określony jako ten najlepszy wiedziałam, że muszę go upiec ; ) Uwielbiam wszystkie szarlotki, ale poniższy przepis rzeczywiście jest dla mnie idealny! Kruche ciasto z dodatkiem serka jest pyszne, wprost rozpływa się w ustach, a kolejną ważną zaletą, jest prostota i szybkość przygotowania. Zdecydowanie polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 6-8 dużych jabłek
- cynamon
- cukier puder
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód formy. Na cieście ułożyć jabłka (tak, aby części jabłek z wyciętymi gniazdami nasiennymi przylegały do ciasta) i oprószyć je cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Delikatnie zlepić z pierwszą częścią ciasta Ciasto miejscami nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piec 60 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.
Smacznego : )
Wygląda pysznie. 🙂 Uwielbiam szarlotki i jabłeczniki w każdej postaci!
Autor
Mam tak samo, ale ten zupełnie skradł moje serce! 🙂
zawsze jestem pod wrażeniem jak ją widzę 🙂
Autor
🙂
Wygląda przepysznie! A czy sądzisz, że jabłka mogłabym zamienić np. na maliny lub dżem?
Autor
To już niestety nie będzie to samo… 😉
Cieszę się, że jabłecznik smakował 🙂
Pozdrawiam 🙂
Autor
Smakował i to bardzo 🙂
Wygląda pysznie ja z serkiem homogenizowanym robię koperty z jabłuszkiem 🙂 pozdrawiam
Autor
Koperty z jabłuszkiem muszą być równie pyszne i pewnie przyjemnie podjadać tak na jeden kęs… 😉
Oj tak! Zdecydowanie najlepszy 🙂
Autor
🙂
Ten jabłecznik jest pyszny 🙂
Autor
Zgadzam się, najlepszy 😀
też zapisałam sobie ten przepis i czeka na zrobienie 🙂
Autor
Lista rzeczy do zrobienia u mnie też się wydłużyła ostatnio… 🙂
Do jesieni jeszcze trochę, ale zrobiłam i na pewno w typowym sezonie jabłowym będzie stałym bywalcem 🙂
Autor
Oj u nas też bardzo często 🙂
Potwierdzam, najlepszy!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Bardzo pyszny 🙂
Autor
Cieszę się, że smakował 🙂
Zastanawiam się jakie będą najlepsze jabłka do tego ciasta?
Autor
Osobiście mam słabość do jabłek Szampion, ale moim zdaniem będę pasować również inne, miękkie odmiany 🙂
Wprost rozpływa się w ustach, cała moja rodzina go uwielbia 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjny przepis
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Super smak, prosto, uwielbiamy z całą rodziną 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepszy!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Właśnie wyjęłam z pieca- ie miałam jabłek- użyłam gruszek i pasy waniliowej oraz serka z ziarnami wanilii- efekt niesamowity !
Autor
Świetny pomysł na kolejny wypiek 🙂 z gruszkami również brzmi super 🙂
najlepszy jaki jadłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
też zrobiłam i powiem tylko najlepszy, najlepszy, najlepszy!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia, miałam wątpliwości czy to nie błąd, że brakuje tu jajek, ale się udał i smak rewelacja 🙂
Autor
Tak, to ciasto jest bez jajek, ale mimo to jest pyszne 🙂
Uwielbam go z całą rodziną 🙂
Autor
Wcale się nie dziwię 😉
Po prostu rewelacja 🙂
Autor
Świetnie, że przepis się udał 🙂
Uwielbiam ten jabłecznik! zrobiłam dzisiaj wersję z brzoskwiniami i już jestem ciekawa efektu 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Jest przepyszny koleżanki już obdarowane przepisem 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Przepyszny o każdej porze roku 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Witam zrobiłam tą szarlotkę w foremce otwieranej i cały sok z jabłek wyciekł mi z foremki,także ciasto było nie udane i spód piekarnika miałam spalony i trudno było go wyczyścić. Czy była to przyczyna foremki czy jabłek.Bardzo proszę napisać jakie jabłka są najlepsze pozdrawiam
Autor
Przygotowywałam ten jabłecznik wiele razy i każde jabłka się sprawdziły, więc stawiam na przeciekającą foremkę, sok z jabłek nie miał szansy się „związać” 🙁
DZIĘKUJE,jeszcze raz zrobię w innej foremce i napiszę jak wyszedł…)
Autor
Trzymam kciuki 🙂
Myślę o nim od kiedy go zobaczylam 😈 dzis troche luzniej …. ide do kuchni bede go dzis jadła 😊
Autor
Smacznego! 🙂 Daj znać jak posmakowało 🙂
A co można dac z Damian za ten serek homo waniliowy 😞? Poprostu śmietanę ?☺
Autor
Nie, to koniecznie musi być serek 😉
Niebo w gębie!!!
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Mój ulubiony jabłecznik szybko się robi te połówki jabłek robią robotę mniam 🙂
Autor
Super, cieszę się, że tak przypadł do gustu 🙂
Kocham go i piekę nawet poza jesiennym sezonem 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że tak smakuje 🙂
Wyszedł super właśnie zajadalismy jeszcze ciepły weekend rządzi sie swoimi prawami 🤫
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂
Najlepszy rodzaj jabłecznika wprost rozpływa się w ustach 🙂
Autor
U nas również ulubiony 🙂
Przychylam sie do zachwytów nad tym ciastem jest super pyszny 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Potwierdzam – NAJLEPSZY!!!
Autor
Bardzo się cieszę 😀
W opisie połówki jabłek są układane ale na zdjęciu widać jakby były pokrojone. Osobiście zawsze podprażam jabłka, nie mam termoobiegu tylko piekarnik gazowy ( wychodzi taniej w eksploatacji) i też się super piecze. A… przepis super, zostały mi okruszki bo moje Kochanie zjadło wszystko z zimnym mlekiem. Pozdrawiam Ewa
Autor
Jabłecznik był pieczony tak jak w przepisie z połówkami jabłek, to naturalne, że podczas pieczenia jabłka miękną i zmieniają kształt 🙂 Nie ma potrzeby ich podprażania 🙂 Super, że posmakowało 🙂
Kocham jabłeczniki, ale takiego ciasta nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie upiec!
Autor
Polecam, przepyszny 🙂
Czy można dodać jabłka że słoika zrobione wcześniej,oraz czy można pięć bez termoobieg w 180 stopniach?POZDRAWIAM
Autor
Można, ale moim zdaniem jabłecznik straci, bo te połówki jabłek są tu super rozwiązaniem 🙂 Można piec bez termoobiegu, w zależności od piekarnika nawet w 190 C przy opcji grzałek góra-dół 🙂
Nie zauważyłam jaj w przepisie???
Autor
Nie ma jajek 🙂