Kontakt

blog kulinarny

Klopsiki w sosie pomidorowym z kalafiorem

Ostatnio moja Córka zaczęła się trochę buntować i najchętniej obiady jadałaby tylko u Babci… ; ) Domowe nie smakują jej już tak dobrze, więc muszę polegać na sprawdzonych/ulubionych elementach dania np. sosie pomidorowym. Wtedy niezależnie od pozostałych składników jest szansa, że będzie zainteresowana ; ) Jako dodatek wybrałam kalafior oraz małe klopsiki i choć dania tego typu rzadko wyglądają zachęcająco, po spróbowaniu wiele zyskują. Polecam! ; )


Klopsiki w sosie pomidorowym i kalafiorem

Składniki :

  • 500 g mięsa mielonego np. z szynki
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 kalafior
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę podsmażać razem. Przełożyć do mięsa mielonego, razem z jajkiem i bułką tartą. Wymieszać i formować małe klopsiki. Podsmażyć na pozostałym oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Na patelnię dodać pomidory z puszki i gotować kilkanaście minut, aż woda odparuje i sos się zagęści. Doprawić do smaku. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie dodać do pomidorowego sosu razem z klopsikami. Wymieszać i gotować razem przez ok. 15 minut.

Smacznego : )


Klopsiki w pomidorowym sosie
* Przepis jest odpowiedni dla diabetyków, poniżej dokładne przeliczenie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych przez ekspertów Diabdis
 

 

500 g mięsa mielonego np. z szynki 0 WW 1,4 WBT
1 mała cebula 0 WW 1,4 WBT
4 ząbki czosnku 0,4 WW 0 WBT
2-3 łyżki bułki tartej 1,2 WW 0 WBT
1 jajko 0,1 WW 3,6 WBT
800 g pomidorów z puszki 1 WW 0,2 WBT
1 kalafior 1,5 WW 0,5 WBT
sól 0 WW 0 WBT
pieprz 0 WW 0 WBT
oregano 0,2 WW 0 WBT
bazylia 0 WW 0 WBT
tymianek 0,1 WW 0 WBT
2-3 łyżki oleju (słonecznikowego) do podsmażenia 0 WW 0,7 WBT

  
Całość: 4,5 WW, 7,8  WBT
Jedna porcja (zakładając 4 porcje) 1,1 WW 1,9 WBT



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 stycznia, 2015
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania obiadowe, Dla diabetyków, Mielone, Wieprzowina, Zdrowa żywność

12 komentarzy

  1. z tym wyglądem, to i racja, choć ładnie Ci wyszło…no i w sumie mam ten sam problem, to nie, tamto nie, zaś na drugi raz znów je wszystko i bądź tu mądra:D

    1. U mnie to samo.. raz przez cały tydzień chce jeść tylko jeden składnik, a w następnym już nie lubi.. i tak w kółko 🙂 trzeba liczyć, że akurat utrafisz 😀

  2. asia

    Uwielbiam takie dania, na pewno wykorzystam 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło 🙂

  3. Inga

    Już wiem co na obiad 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  4. fajny sposób na przemycenie warzyw do pulpetów 🙂

    1. Marta

      Warzywa bardzo lubię, ale jeśli chodzi o moją Córkę, to niestety ostatnio muszę sięgać po różne sposoby 🙂

    1. Marta

      Dzięki, cieszę się, że smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 8 =


Top