Jeśli zależy Wam na naprawdę pikantnym obiedzie ten kurczak na pewno Was nie zawiedzie: ) Sam sos jest bardzo ostry ale w połączeniu z kurczakiem i mozarellą całość wypada dobrze ; ) Jestem zadowolona, że zdecydowałam się na to danie również dlatego, że w końcu wiem, iż bazylia zupełnie nie odpowiada mi do kurczaka samego w sobie za to z sosem pomidorowym jest ok nawet w dużej ilości ; ) Kolejnym plusem tej potrawy jest wygląd ; ) Całość dobrze się prezentuje i smakuje, polecam podawać z frytkami ; )
Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
- mozzarella
Składniki na sos pomidorowy :
- 1/2 dużej cebuli ( proponuję dać pół małej, żeby sos był mocniej pomidorowy)
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki z zalewą
- 100 ml wina wytrawnego
- sól, pieprz, bazylia, chili (maksymalnie 1 łyżeczka)
Mięso przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju. W celu przygotowania sosu podsmażamy na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i wino. Dusimy jakiś czas, aż sos zgęstnieje i dodajemy przyprawy.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso i na każdego fileta nakładamy trochę sosu. Zapiekamy w temp. 180 C przez ok 25 min. Następnie kładziemy plastry mozzarelli i dopiekamy jeszcze chwilę, do rozpuszczenia się sera.
A długo się to robi? Chyba się podejmę w weekend tego (lub wersji z magą). wygląda pysznie.
Autor
Nie potrzeba zbyt wiele czasu nawet jeśli ma się w domu tylko jedną patelę i trzeba z niej korzystać na zmianę 😉 Mi jednak bardziej smakował kurczak w wersji z magą, ale polecam spróbować oba przepisy, jeden na sobotę, drugi na niedzielę 😉
Rozumem ,ze kurczaka nie dusimy z tym sosem tylko go odstawiamy ?
Autor
Dokładnie tak, sos robimy oddzielnie i później polewamy nim kurczaka ; )