Do tych marchewek przymierzałam się już w zeszłym roku, ale ostatecznie nie zdążyłam ich przygotować na Wielkanocne śniadanie ; ) Przyrządza się je błyskawicznie z kruchego lub francuskiego ciasta (inspiracja). Zamierzam w nich podać klasyczną sałatkę jarzynową, ale nadzienie zależy tylko od Waszych upodobań ; ) Gorąco polecam są pyszne!!!
Składniki na ciasto (około 20 marchewek):
- 100 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 jajko + 1 żółtko
Dodatkowo:
- białko + pomarańczowy barwnik do smarowania lub żółtko + 1 łyżka mleka
- szczypiorek do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm i tniemy na paski o szerokości 2 cm. Paski zwijamy formując rulonik, wystarczy złożyć pasek na pół i delikatnie nadać owalny kształt, aby ciasto nie rozciągnęło się za mocno.
Paski nawijamy na foremki do pieczenia rożków, wysmarowane masłem (jeśli nie mamy gotowych foremek możemy uformować rożki z brystolu i owinąć je folią aluminiową). Zaczynamy od czubka, delikatnie spłaszczając tam ciasto. Nie nawijamy na zakładkę, jedynie pilnujemy, aby zwoje rulonika bardzo dokładnie do siebie przywierały. Koniec rulonika dobrze zlepiamy z poprzednim. Tak przygotowane marchewki smarujemy białkiem roztrzepanym z barwnikiem lub żółtkiem, wymieszanym z mlekiem. Ustawiamy je pionowo na blasze, tak aby podczas pieczenia się nie spłaszczyły.
Wkładamy do rozgrzanego do 190 C (termoobieg) piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy z foremek, które powinny odchodzić bez problemu ; )
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin
Muszę napisać to dużymi literami: GENIALNE i piękne!
A zdjęcia ładniejsze od pierwowzoru!
rewelka! pięknie wyglądają!
Wyglądają jak prawdziwe !! Rewelacja 🙂
Rewelacyjne ! Gdybym tylko miała możliwość ich upieczenia… Super!
Autor
Są nie tylko ładne, ale i pyszne 🙂
Autor
Dziękuję ! 🙂
a matko, co za cudo!:D
Autor
Super, że się podobają 🙂
Wygląda przepysznie:) Jutro próbuję 🙂
Zapraszam do nas
http://www.theothersideoffood.pl
Autor
Koniecznie, są pyszne 🙂
Piękne, smakowicie wypieczone, mniam!
Autor
Polecam, szybkie w przygotowaniu 🙂
Świetne:)
Autor
Dziękuję 🙂
Super!
Autor
🙂
świetny pomysł !!!
Autor
Dziękuję 😀
A ja zapraszam do mnie na dwa przepisy – mazurek orzechowy i ciasto marchewkowe! WESOŁYCH ŚWIĄT! ŻYCZY
Fajny i oryginalny przepis, śliczne zdjęcia.
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
super pomysł i jeszcze lepszy efekt 😉 brawo !!
Autor
Dziękuję, fajnie, że się podobają 🙂
Pomysł rewelacyjny i tak dekoracyjnie pięknie wygląda ! 🙂
Autor
Cieszyły się dużym powodzeniem na świątecznym stole 😀
Padłam, wykonanie pierwsza klasa! Śliczne 🙂
Autor
Dziękuję!;)
Są śliczne i smakowicie wyglądają.Świetny pomysł!!!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Moje dzieciaki je kochają i pochłaniają z całą zawartością 🙂 nawet sałatka jarzynowa znika w mig, a normalnie zero zainteresowania 🙂
Autor
Tak, to bardzo dobry patent ;))
Witam. Chcialabym zrobic takie marcheweczki na Wielkanoc ,ale bede miala bardzo malo czsu(masa pracy) czy mozna zrobic pare dni wczesniej przed spozyciem te marchewki bez nadziewania zeby sobie zaczekaly bez szkody dla smaku? Jesli tak to ile wczesniej mozna zrobic?
Autor
Doskonale rozumiem 😉 Myślę, że mogą spokojnie poczekać 3 dni.
Dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam.e
Autor
Bardzo proszę i również pozdrawiam 🙂
Są pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Zrobiłam marchewki z Pani przepisu. Wyszły przepiękne. Zachęcam do obejrzenia rezultatów na moim blogu
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję 🙂
Czy można barwnik dodać do ciasta?
Autor
Tak, należy jedynie pamiętać, że kolor po upieczeniu może być odrobinę „bledszy” 🙂