Sernik z mascarpone i białej czekolady

Kremowy sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady na pewno Was zachwyci. Bardzo prosty do przygotowania, lekki i delikatny. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Polecam!!!

sernik z mascarpone i białą czekoladą
Sernik z mascarpone i białą czekoladą

Przepis na sernik z mascarpone i białą czekoladą

Składniki (tortownica 18cm):

  • 1/2 kg zmielonego twarogu
  • 125 g serka mascarpone
  • 115 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Sernik upiekłam w Airfryerze – 10 min w 170 ° i kolejne 60 min w 120 ° C. Można również upiec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec kolejne 70 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Polewa z białej czekolady i mascarpone przepis

Polewa:

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę roztopić na parze. Wystudzoną wymieszać z serkiem w temp. pokojowej, udekorować schłodzony sernik.

Smacznego!

Przepis na sernik z mascarpone
Przepis na sernik z mascarpone
sernik z mascarpone przepis
Sernik z mascarpone przepis
Sernik z mascarpone

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki

Komentarzy: 10

  1. Paula
    10 grudnia 2023 / 9:22

    Cudowny serniczek ❤️

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2023 / 10:04

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  2. Aga
    10 grudnia 2023 / 12:20

    Ależ on się pysznie prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2023 / 0:48

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Natula77
    15 grudnia 2023 / 16:14

    Pyszny mój pierwszy wypiek z fryaira 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2023 / 10:03

      Super 🙂 pozdrawiam 🙂

  4. Ela
    23 grudnia 2023 / 18:42

    Sernik pycha! Cała rodzina uwielbia go. Robię z przepisu gdzie spód jest z herbatników. POLECAM! Palce lizać!

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2023 / 1:39

      Bardzo mi miło, że smakuje ♥️ Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Justyna
    4 stycznia 2024 / 0:19

    Mam w planach upiec ten sernik w weekend. Jaki będzie czas pieczenia, gdy zwiększę proporcjonalnie ilość składników na 1 kg sera twarogu.

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2024 / 0:30

      To zależy od wielkości tortownicy, jeśli również będzie proporcjonalnie większa to czas pieczenia pozostanie bez zmian 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 9 =