Kremowy sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady na pewno Was zachwyci. Bardzo prosty do przygotowania, lekki i delikatny. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Polecam!!!
Przepis na sernik z mascarpone i białą czekoladą
Składniki (tortownica 18cm):
- 1/2 kg zmielonego twarogu
- 125 g serka mascarpone
- 115 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka (wielkość L)
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Sernik upiekłam w Airfryerze – 10 min w 170 ° i kolejne 60 min w 120 ° C. Można również upiec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec kolejne 70 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Polewa z białej czekolady i mascarpone przepis
Polewa:
- 125 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
Czekoladę roztopić na parze. Wystudzoną wymieszać z serkiem w temp. pokojowej, udekorować schłodzony sernik.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na serniki.
Cudowny serniczek ❤️
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ależ on się pysznie prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszny mój pierwszy wypiek z fryaira 🙂
Autor
Super 🙂 pozdrawiam 🙂
Sernik pycha! Cała rodzina uwielbia go. Robię z przepisu gdzie spód jest z herbatników. POLECAM! Palce lizać!
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje ♥️ Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mam w planach upiec ten sernik w weekend. Jaki będzie czas pieczenia, gdy zwiększę proporcjonalnie ilość składników na 1 kg sera twarogu.
Autor
To zależy od wielkości tortownicy, jeśli również będzie proporcjonalnie większa to czas pieczenia pozostanie bez zmian 🙂