Dobra marynata potrafi sprawić, że każde mięso będzie bardzo soczyste i nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku i aromatu. Do jej przyrządzenia możemy wybrać nasze ulubione przyprawy i świeże zioła, przygotować wersję słodką, łagodną lub pikantną w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Dziś zdradzę Wam przepis na naszą ulubioną marynatę do mięsa z rodzinnego przepisu mojej Mamy : ) Przeważnie przyrządza ona w ten sposób pieczeń z karkówki lub łopatki, ale poniższa marynata jest na tyle uniwersalna, że idealnie sprawdzi się również do schabu, polędwiczki, wołowiny, drobiu, a nawet ryb. Dodatek octu sprawia, że mięso jest delikatniejsze i bardziej kruche. Niezastąpiony w tym celu Ocet Kielecki wytwarzany tradycyjną metodą już od 85 lat, możecie teraz znaleźć w pięknej nowej etykiecie : ) Mięso przygotowane w marynacie to doskonały sposób na prosty, ale bardzo wyrazisty i nietuzinkowy obiad. Polecam i mam nadzieję, że również podzielicie się ze mną swoimi ulubionymi patentami na idealną marynatę : )
- 1 łyżka Octu Kieleckiego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (same igiełki)
Ocet Kielecki wymieszać z olejem rzepakowym, sosem sojowym, wodą i miodem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawić oregano, bazylią, majerankiem, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz świeżym rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać. Wybrany rodzaj mięsa marynować od 1 godziny aż do całej nocy w lodówce. Najkrócej marynujemy drób oraz ryby, najdłużej wieprzowinę i wołowinę. Po tym czasie zamarynowane mięso można zgrillować lub podsmażyć na patelni, a następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i poddusić do miękkości lub podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.
Smacznego!
* Wpis powstał przy współpracy z Ocet Kielecki
Super na pewno skorzystam 🙂
Autor
Polecam 🙂
Przepiękne zdjęcia ❤️❤️❤️ Bosh jak Ty to robisz ze zdjęcia marynaty wyglądają zachęcająco 😊
Autor
Bardzo dziękuję, to ogromnie miłe 🙂
Fajne czesto nie mam pomysłu na mieso a tu jak znalazł 🙂
Autor
Dobra marynata odmieni każde mięso 🙂
Autor
Super, że się przyda 🙂
Robię prawie identycznie i polecam :)))))
Autor
Super 🙂
Super skorzystam, bo zielona jestem w temacie 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Marynata super podobnie robię ale te zdjęcia super 😊
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
A dlaczego zdjęcia bez twarzy ?
Autor
Bo to nie twarz jest tu gwoździem programu 😉
Polecam tan przepis.
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Korzystałam już wielokrotnie z marynaty o skróconym składzie i wyszło bardzo smacznie, widzę że jak doda się kilka składników więcej wyjdzie jeszcze pyszniej 😀 I pierwszy raz spotykam się z octem w takiej marynacie 🙂
Autor
U mnie w domu Mama zawsze korzystała z szerokiej gamy przypraw, więc przy marynatach również się nie oszczędzam 🙂 Mam nadzieję, że wypróbujesz i taka wersja także posmakuje! 🙂
marynata dobra rzecz 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Uwielbiam mięsa w marynacie bo zawsze sa bardzo soczyste 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Mniam dobre mięsko nie jest złe ryby też marynuję 🙂
Autor
Ja również, choć moim zdaniem dobra ryba jest bardzo mało wymagająca jeśli chodzi o doprawianie 🙂
Musi być bardzo aromatyczna 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Mięso mam już w marynacie pachnie super 🙂 mam nadzieję że kilka godz. wystarczy bo na noc nie zdążyłam nastawić 🙂
Autor
Na pewno wystarczy 🙂 daj znać jak smakowało 🙂
Udało się!!! mięsko mega!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
dobra marynata nadaje charakteru mięsu 🙂
Autor
Zgadzam się 🙂
Dobra marynata to podstawa w mojej kuchni 🙂
Autor
Wcale się nie dziwię 🙂
Mięsko super, bardzo wyraziste robiłam polędwiczkę 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha fajne wyraziste mięso 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Bardzo fajny przepis sprawdził się również dla rybki mniam 🙂
Autor
Super 🙂
Mięso wyszło super, użyłam do karkówki i po podsmażeniu upiekłam w piecu wyszła idealna i mięciutka 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Marynata daje rade 🙂 mieso aromatyczne i kruche choc dla mnie mnie mogloby byc jeszcze bardziej pikantne 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
do marynaty dodaje się świeże „igiełki” rozmarynu, czy tymianku?
W przepisie jest podany rozmaryn, a na zdjęciu widać ucinanie gałązek tymianku
będę wdzięczna za informację, bo zioła mają zupełnie inny smak, co wpłynie na efekt końcowy 🙂