Jak wiecie bardzo lubię kuchnię indyjską, więc kiedy ciekawy przepis wpadnie mi w oko muszę przygotować go niezwłocznie, bez względu na wcześniejsze plany : ) Przepis na pastę tikka pochodzi z książki „Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy”. Jest to bardzo pikantna, wyrazista i aromatyczna mieszanka przypraw, smażona w oleju. Przy jej użyciu możemy wyczarować wiele pysznych posiłków, o czym przekonacie się w kolejnym poście ; ) Pastę można przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce, przez ok. 4 tygodnie.
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (np. z herbaty miętowej)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- 150 ml octu winnego
- 150 ml oleju rzepakowego
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Ziarna kolendry i kuminu rozdrobnić w moździerzu, młynku bądź przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa ; ) Dodać pozostałe składniki, poza olejem i dokładanie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać mieszankę i smażyć przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka i dokładnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do 4 tygodni.
Smacznego : )
Trzeba zrobić:)
Autor
Zachęcam 🙂
potęga przypraw! coś wspaniałego.
Autor
Bardzo aromatycznor i intensywnie 🙂
Również uwielbiam kuchnię indyjską! Wyobrażam sobie ten aromat! 🙂
Autor
Aromat nie do opisania – musisz się skusić 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
brzmi pysznie, i pikantna, takie właśnie lubię, dobrze że szybko się nie psuje
Autor
Dokładnie, jest bardzo wyrazista 🙂
coś dla mnie!:)
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Autor
Polecam 😉
Imponujacy wybor przypraw, znakomity przepis !
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Super aromat! Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam, teraz mogę zrobić samosę.
Autor
Bardzo mi miło, że przepis się przyda i przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂