Poznańska szneka z glancem przepis

Szneki z glancem, czyli poznańskie drożdżówki z lukrem uformowane na kształt ślimaczków. Idealnie smakują w towarzystwie kawy, herbaty, czy szklanki mleka. Ulubieniec najmłodszych. Polecam!!

szneka z glancem co to

Składniki na ciasto (8 sztuk):

  • 7 g drożdży instant (1 opakowanie)
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g masła

Wszystkie składniki (poza masłem) dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek i zawinąć w ślimaczki. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru

Masło roztopić. Mąkę z cukrem wymieszać, zalać roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać szneki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 – 20 minut.

Składniki na glanc:

  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Cukier puder wymieszać z wodą. Udekorować upieczone drożdżówki.

Smacznego!

szneka z glancem przepis
szneki z glancem jak zrobić

Więcej inspiracji znajdziecie tutaj – przepisy na drożdżówki oraz na moim Instagramie

Komentarzy: 24

  1. Aga
    12 stycznia 2023 / 14:24

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:55

      Super, że posmakowały 🙂

  2. Bilie
    12 stycznia 2023 / 15:43

    Wyglądają pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:55

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Agata123
    12 stycznia 2023 / 18:36

    Mniam ❤️

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:55

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    12 stycznia 2023 / 18:57

    Ach, będę robić te nasze poznańskie ❤

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:55

      Super 😀

  5. Martyna
    13 stycznia 2023 / 16:55

    Pysznie to wyglada 😊

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:55

      Dziękuję 🙂

  6. Kama
    14 stycznia 2023 / 1:07

    Bardzo smaczne mięciutkie lukier zrobiłam z sokiem z cytryny co by nie było za słodko 😊

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:56

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  7. Marta
    17 stycznia 2023 / 23:22

    Wyglądają przepysznie! 😀

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:59

      Dziękuję i polecam 🙂

  8. Janja5
    18 stycznia 2023 / 14:55

    Super drożdżóweczki na drugi dzień też świeże 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:59

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  9. Paula
    31 stycznia 2023 / 4:56

    Super super i jeszcze raz super!

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:42

      Bardzo się ciszę 🙂

  10. Monika
    31 stycznia 2023 / 20:37

    Bułeczki urosły jak szalone, u nas z masełkiem i dżemem truskawkowym 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:43

      Super, bardzo mi miło 🙂

  11. Kasia
    3 lutego 2023 / 12:47

    Jeszcze nigdy ciasto drożdżowe nie wyrosło mi tak pięknie 🙂 Dawno nie zebrałam tyłu pochwał za pyszny podwieczorek 😁 Dziś będę próbowała zrobić je z marmoladą 🙂 Mniam! 😁

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:46

      Ale super! bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2023 / 1:41

      Dziękuję i polecam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 1 =