Czekoladowe ciasto z całą gotowaną pomarańczą

Czekoladowe ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo intensywne w smaku, aromatyczne, trudno się oderwać. Polecam!!

Czekoladowe ciasto z całą pomarańczą

Składniki (keksówka 22×9 cm):

  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka (wielkość L w temp. pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 240 ml oleju rzepakowego
  • 100 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Pomarańcze umyć, przełożyć do małego, wysokiego garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości przez około 30 minut. Całkiem wystudzić w wodzie, a następnie wyjąć i zmiksować na gładki mus. Całe jaja zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladą oraz puree z pomarańczy, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i przez pierwsze 10 minut studzić w formie, a następnie na kratce. Ozdobić polewą czekoladową i skórką pomarańczową.

Smacznego!

Polewa:

  • 20 g masła
  • 4-5 łyżek mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 15 g ciemnego kakao

Masło roztopić z mlekiem w małym garnuszku. Dodać cukier puder wymieszany z kakao. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Świąteczne ciasto czekoladowe z pomarańczą
Ciasto czekoladowe z całą gotowaną pomarańczą
Ciasto czekoladowo pomarańczowe przepis
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Przepis – źródło, pozostałe inspiracje na ciasta czekoladowe.

Komentarzy: 22

  1. Aga
    12 grudnia 2022 / 11:17

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2022 / 16:14

      Super, że się podoba 🙂

  2. Edyta
    12 grudnia 2022 / 12:13

    Pomarańcza że skórą?

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2022 / 16:14

      Tak 🙂

  3. BM
    12 grudnia 2022 / 15:17

    Czy pomarańcza ma być ugotowana ze skórką?

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2022 / 16:14

      Tak w całości i później również cała zmiksowana 🙂

  4. Isia
    12 grudnia 2022 / 16:08

    Bardzo fajne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2022 / 16:15

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  5. Majka
    12 grudnia 2022 / 20:36

    Wspaniały przepis 😍

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2022 / 1:00

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  6. Karo
    13 grudnia 2022 / 10:00

    Pyszne to jest 👍

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2022 / 1:00

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  7. Zaneta
    14 grudnia 2022 / 17:13

    Bardzo dobre nie mogłam sie powstrzymać i kroilam od razu po wyjęciu z pieca tak pachniało ☺️

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2022 / 1:01

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  8. Kinia
    17 grudnia 2022 / 9:50

    Ciasto super nie wiem czy to zasługa tej całej pomarańczy ale smak nie do podrobienia 😍

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:14

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. Iwona
    21 grudnia 2022 / 22:18

    Jaka wielkość keksówki?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:16

      22×9 cm 🙂

  10. 5 stycznia 2023 / 11:31

    Robiłam kiedyś ciasto z całą pomarańczą, ale nie w wersji czekoladowej, a to wygląda obłędnie 🙂 Muszę wypróbować.

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2023 / 19:12

      Polecam 🙂

  11. Majka
    10 stycznia 2023 / 19:39

    Teraz już dawno po świętach ciasto smakuje wyjątkowo wybornie 🥰

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:54

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 11 =