Sernik z białą czekoladą i malinami

Obłędnie pyszny, kremowy sernik z białą czekoladą i malinami na chrupiącym czekoladowym cieście. Prosty do przygotowania z łatwo dostępnych składników. Polecam!!!

Sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g roztopionego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
  • 50 g cukru
  • 300 g roztopionej białej czekolady
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 300 g śmietanki kremówki 30%
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g malin (mogą być mrożone)

Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę, wymieszać. Kolejno wbijać po jednym jajku, stale miksując. Dodać kremówkę, wymieszać. Dodać mąkę, ostatni raz krótko zmiksować. Przelać na zimny spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie dociskając do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Smacznego!

Kremowy sernik z białą czekoladą i malinami
Sernik z białą czekoladą i malinami przepis

Zapraszam po więcej inspiracji na serniki oraz na mój Instagram

Komentarzy: 46

  1. Hania
    5 grudnia 2022 / 14:58

    Cudeńko pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  2. 5 grudnia 2022 / 15:26

    Dzień dobry, Pani Marto czy maliny wcześniej rozmrażamy czy dodajemy mrożone? pozdrawiam:))

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Mrożone 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Aga
    5 grudnia 2022 / 15:37

    Piękny i jakie połączenie smakow ❤️

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Majka
    5 grudnia 2022 / 19:12

    Cudo 🩷

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Dziękuję 🙂

  5. Isia
    5 grudnia 2022 / 20:55

    Ślinka cieknie na sam widok 😊

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Sara
    5 grudnia 2022 / 23:54

    Pięknie wygląda wyobrażam sobie jak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Dziękuję i polecam 🙂

  7. Konoe
    6 grudnia 2022 / 12:57

    Świetny przepis! Zastanawiam się czy można dać np. liofilizowane maliny? Na pewno spróbuję upiec! Dziękuję za pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:04

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 Można dać liofilizowane maliny 🙂

  8. Ewa
    18 grudnia 2022 / 21:20

    Świetny przepis, mam pytanie czy kremówkę ubijamy czy wlewamy płynna?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:15

      Wlewamy płynną 🙂

  9. Alina
    21 grudnia 2022 / 18:39

    Przepyszny 👍

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:15

      Super, że posmakował 🙂

  10. Katarzyna
    22 grudnia 2022 / 19:36

    Witam wyszedł mi dość rzadki ale jeszcze jest ciepły, czy za krótko pieklam czy tak powinno być i po nocy w lodowce będzie okej?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:18

      Po nocy w lodówce sernik się „związuje” i nabiera odpowiedniej konsystencji, ale po upieczeniu nie powinien być całkiem rzadki.

  11. Pati
    23 grudnia 2022 / 18:25

    Kremówkę ubijamy ?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:19

      Nie 🙂

  12. Hania
    2 marca 2023 / 15:17

    Witam. Czy śmietanki mą być 300 g czy 300 ml?

    • Marta
      Autor
      3 marca 2023 / 18:11

      Witam, 300 g 🙂

  13. Agnieszka
    5 kwietnia 2023 / 19:58

    Czy śmietana może być 36%?

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:34

      Tak 🙂

  14. 7 kwietnia 2023 / 21:21

    Jutro robię ten sernik ,mam nadzieję że mi wyjdzie

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:08

      Super:)

  15. 10 kwietnia 2023 / 22:07

    Najlepszy sernik na świecie, robiłam na święta niebo w gębie

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:11

      Ale super! bardzo miło mi to czytać 🙂

  16. U.
    26 kwietnia 2023 / 16:50

    Przepyszny nie zawiodłam się dzięki!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:09

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Aga
    17 maja 2023 / 12:20

    Jakiego sera najlepiej użyć w wiaderku aby było pysznie

    • Marta
      Autor
      22 maja 2023 / 17:21

      Polecam „Mój Ulubiony” z Wielunia 🙂

  18. Ala
    7 października 2023 / 11:19

    Dzień dobry,czy kremówka ma być wcześniej ubitą?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      8 października 2023 / 23:44

      Dzień dobry, nie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  19. Hanka
    4 listopada 2023 / 12:14

    Rewelacyjny serniczek mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2023 / 0:43

      Cieszę się, że smakował, pozdrawiam 🙂

  20. Agata
    13 marca 2024 / 16:55

    Sernik, który robi furorę wśród gości. Jest pyszny, nie jest zbyt słodki, świetne połączenie smaków czekoladowego spodu z malinami w masie. Najciekawsze jest to, że robi się go ekspresem, a wygląda i smakuje wykwintnie. Dziękuję za przepis.

    • Marta
      Autor
      14 marca 2024 / 0:32

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Również go uwielbiam 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  21. Iwona
    5 kwietnia 2024 / 13:24

    Robię od jakiegoś czasu ten sernik i wychodzi genialnie 🙂 Jedyny problem, który może nie jest problemem, ale mnie drażni to spód, który podchodzi tłuszczem. Wytrąca się z niego masło i nawet jak zmieniam papier na dole, to zawsze tam jest. Też tak macie?

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2024 / 13:47

      Cieszę się, że sernik smakuje. Odnośnie spodu, to nie powinno się tak dziać. To mój ulubieniec, który po upieczeniu jest chrupiący, a jeśli u Pani wytrąca się masło, to raczej nie ma opcji, aby tą chrupkość zachował. Kilka wskazówek: spód przed pieczeniem powinien być bardzo mocno „ubity” do dna, palcami lub łyżką. Po upieczeniu spodu, przed nalaniem masy serowej, spód musi być całkowicie ostudzony, podobnie po upieczeniu sernika, przed schowaniem go do lodówki, powinien być całkiem zimny (nie letni). Mam nadzieję, że to pomoże 🙂

  22. Marzena żyłka
    4 maja 2024 / 22:04

    Dziękuję bardzo za przepis sernik wyszedł fantastyczny i pyszny

    • Marta
      Autor
      5 maja 2024 / 16:52

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  23. MummyMi
    4 maja 2024 / 22:15

    Czy można na spód użyć ciasteczek? Jeśli tak – to jaki byłby przepis?

    • Marta
      Autor
      5 maja 2024 / 16:53

      Tak, oczywiście 🙂 Na blogu są serniki na ciasteczkowym spodzie proszę zajrzeć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 25 =