Sernik z białą czekoladą i malinami

Obłędnie pyszny, kremowy sernik z białą czekoladą i malinami na chrupiącym czekoladowym cieście. Prosty do przygotowania z łatwo dostępnych składników. Polecam!!!

Sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g roztopionego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
  • 50 g cukru
  • 300 g roztopionej białej czekolady
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 300 g śmietanki kremówki 30%
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g malin (mogą być mrożone)

Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę, wymieszać. Kolejno wbijać po jednym jajku, stale miksując. Dodać kremówkę, wymieszać. Dodać mąkę, ostatni raz krótko zmiksować. Przelać na zimny spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie dociskając do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Smacznego!

Kremowy sernik z białą czekoladą i malinami
Sernik z białą czekoladą i malinami przepis

Zapraszam po więcej inspiracji na serniki oraz na mój Instagram

Komentarzy: 22

  1. Hania
    5 grudnia 2022 / 14:58

    Cudeńko pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  2. 5 grudnia 2022 / 15:26

    Dzień dobry, Pani Marto czy maliny wcześniej rozmrażamy czy dodajemy mrożone? pozdrawiam:))

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Mrożone 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Aga
    5 grudnia 2022 / 15:37

    Piękny i jakie połączenie smakow ❤️

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Majka
    5 grudnia 2022 / 19:12

    Cudo 🩷

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Dziękuję 🙂

  5. Isia
    5 grudnia 2022 / 20:55

    Ślinka cieknie na sam widok 😊

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Sara
    5 grudnia 2022 / 23:54

    Pięknie wygląda wyobrażam sobie jak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Dziękuję i polecam 🙂

  7. Konoe
    6 grudnia 2022 / 12:57

    Świetny przepis! Zastanawiam się czy można dać np. liofilizowane maliny? Na pewno spróbuję upiec! Dziękuję za pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:04

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 Można dać liofilizowane maliny 🙂

  8. Ewa
    18 grudnia 2022 / 21:20

    Świetny przepis, mam pytanie czy kremówkę ubijamy czy wlewamy płynna?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:15

      Wlewamy płynną 🙂

  9. Alina
    21 grudnia 2022 / 18:39

    Przepyszny 👍

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:15

      Super, że posmakował 🙂

  10. Katarzyna
    22 grudnia 2022 / 19:36

    Witam wyszedł mi dość rzadki ale jeszcze jest ciepły, czy za krótko pieklam czy tak powinno być i po nocy w lodowce będzie okej?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:18

      Po nocy w lodówce sernik się „związuje” i nabiera odpowiedniej konsystencji, ale po upieczeniu nie powinien być całkiem rzadki.

  11. Pati
    23 grudnia 2022 / 18:25

    Kremówkę ubijamy ?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:19

      Nie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 14 =