Kontakt

blog kulinarny

Pulled pork, czyli rwana wieprzowina

Pulled pork, czyli pieczona wieprzowina, która dosłownie rozpływa się w ustach. W ostatnim czasie stanowi jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Za każdym razem doprawiamy ją inaczej, ale zawsze wychodzi pysznie ; ) Jej przygotowanie jest bardzo proste, więc nie zrażajcie się długim czasem marynowania i pieczenia. Polecam!!!


odrywana wieprzowina

Składniki :
  • 2 kg łopatki wieprzowej

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku

Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Otrzymaną mieszanką dokładnie nasmarować mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego (w którym zamierzamy później piec wieprzowinę) owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 12 godz.  Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, zdjąć folię spożywczą i przykryć naczynie folią aluminiową. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 C (termoobieg) i piec przez 10-12 godz. do czasu aż mięso będzie delikatne i pod wpływem nacisku zacznie się rozwarstwiać (piekę zawsze w nocy ; ). Następnie można zwiększyć temperaturę do 140 C i piec przez kolejną godzinę, tak aby na wierzchu utworzyła się chrupiąca skórka.

Po wyjęciu z piekarnika, przed pokrojeniem, odstawić mięso do przestygnięcia na około 45-60 minut i dopiero wtedy rozdzielić je na cienkie włókna.

Smacznego : )


pulled pork, czyli rwana wieprzowina



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 września, 2015
Kategorie: Bezglutenowe, Dania obiadowe, Do kanapek, Śniadania i kolacje, Wieprzowina

28 komentarzy

  1. oj, Martaaaa…….zajebiste danie czy też propozycja podania, jadłabym!

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz, bo warto :D:D

  2. Gosia

    Wygląda nieziemsko!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, było pyszne 😉

  3. antosia

    Uwielbiam to! chętnie wypróbuję Twoją marynatę, bo sama dawałam kupną 🙁

    1. Marta

      Polecam przygotować w domu 🙂 Można wykorzystać podane składniki lub dostosować do własnych upodobań, na pewno wyjdzie i smaczniej i zdrowiej 🙂

  4. Ilona

    Obiad marzenie 🙂

    1. Marta

      Trudno się nie zgodzić 😉

  5. gonia

    Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jadłam, pyszne!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz 🙂

  6. Arla

    Super przepis, a mięsa nam starczyło na kilka obiadów

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  7. to danie jest po prostu boskie! 🙂

    1. Marta

      Też je uwielbiamy 😉

  8. Aga

    Wygląda obłędnie, obśliniłam monitor!

    1. Marta

      🙂 🙂 Bardzo dziękuję, jest pyszna!

  9. Marlena

    Najlepsze mięso jakie jadłam!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Krycha

    Cudowne mięso aż rozpływa sie w ustach dzięki 🙂

    1. Marta

      Bardzo proszę, miło mi że przepis się przydał 🙂

  11. Ola

    Chciałabym zrobić tą wieprzowinke 😊 jednakże mam nieco ponad kilo łopatki więc czas pieczenia jak myślę ulegnie zmianie. Jak długo mam piec mięsko w takiej gramaturze? 😊

    1. Marta

      Przyjmuje się, że na każde 0,5 kg mięsa powinno się je piec ok. 2-3 godzin, ale wg moich prób, aby taka wieprzowina była bardzo bardzo miękka najlepiej ten czas wydłużyć 🙂 W przypadku 1 kg zostałabym nawet przy 8 godzinach 🙂

  12. Ola

    Mięsko siedzi właśnie w piekarniku, nie mogę się już doczekać efektu końcowego😊 a proszę mi jeszcze powiedzieć czy tak samo można postąpić z szynką wieprzową?

    1. Marta

      Super, proszę o informację jak posmakowało 🙂 Z szynką też można spróbować, jest mniej tłusta, więc powinno być jeszcze smaczniej 🙂 robiłam też z karkówką, ale jak na razie łopatka bardziej mi pasowała:)

  13. dorota

    Cudownie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok. Ostatnio pysznego puled porka jadłam w American Road Restaurant! Wyglądały prawie tak apetycznie jak Twoje, zobacz menu sama! Aż się zainspirowałam i chyba jutro na obiad wyczaruję takie burgery z Twojego przepisu!

    1. Marta

      Bardzo mi miło i polecam 🙂

  14. Majka

    Przepyszne 😍 Idealne mięso!

    1. Marta

      Ale mi miło 🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 + 26 =


Top