Sernik dyniowy

Uwielbiam dyniowe wypieki i w tym roku obiecałam sobie w pełni wykorzystać sezon na to niezwykłe warzywo : ) Dyniowy sernik na spodzie z ciasteczek oreo w towarzystwie polewy z białej czekolady pięknie się prezentuje i do tego jest przepyszny. Idealnie kremowy, nie za słodki, posmakuje nawet osobom, które za dynią nie przepadają. Polecam!!!


sernik-z-dynia

Składniki (tortownica o średnicy 24cm):

  • 300 g ciasteczek Neo lub Oreo
  • 70 g masła
  • 1 kg pełnotłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g puree z dyni
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)

Ciasteczka zmiksować blenderem (wraz z nadzieniem) w drobny pył. Dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć większą część ciasteczkowej masy, pozostałą częścią wylepić boki tortownicy. Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie rozetrzeć robotem kuchennym. Dodać mascarpone, dyniowe puree oraz skórkę z pomarańczy startą na drobnych oczkach tarki. Zmiksować na gładką masę. Dodać cukier trzcinowy, wanilinowy, skrobię ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować. Serową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Przez kilkanaście minut studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć tortownicę, całkowicie ostudzić sernik i schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Powoli dodawać niewielkie ilości jogurtu cały czas mieszając. Udekorować schłodzony sernik. Sernik można przechowywać w lodówce nawet do kilku dni choć u nas zniknął błyskawicznie : )

Smacznego!


sernik-dyniowy


dyniowy-sernik

Inspiracja

Komentarzy: 50

  1. ania
    20 września 2016 / 12:01

    Nie mogę uwierzyć chyba czytasz mi w myślach 🙂 mam akurat pełno dyni do przerobienia a pomysłów brak… serniczek idealnie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:01

      Bardzo mi miło 🙂 szczególnie jeśli chodzi o wypieki pomysłów na dynię będzie sporo 🙂

  2. Iwona
    20 września 2016 / 12:44

    Dyniowego jeszcze niejadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:02

      Polecam wypróbować jest pyszny 🙂

  3. 20 września 2016 / 13:17

    I u nas by on się nie przechował kilka dni .. wygala cudnie i pewnie tak też smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:02

      Bardzo dziękuję 🙂 jest pyszny, polecam wypróbować 🙂

  4. Tylka
    20 września 2016 / 13:28

    Ideał !

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:02

      <3

  5. Milena
    20 września 2016 / 17:37

    Wygląda przepysznie za dynią nie przepadam ale kto wie moze ją w końcu odczaruję 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:03

      Też nie jestem jej wielką miłośniczką, ale dyniowe wypieki wprost kocham 🙂

  6. Aneta
    20 września 2016 / 19:26

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:03

      🙂

  7. Natalia
    20 września 2016 / 20:47

    Prezentuje się niebiańsko 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:03

      Dziękuję 🙂

  8. Kacha
    20 września 2016 / 21:26

    Pożeram monitor…

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:03

      🙂 🙂 🙂

  9. Majka
    20 września 2016 / 22:48

    Pięknie zaprezentowany i jak to sernik u Marty – musi być pyszny 😄 Myślę że jeden niemiłośnik dyni w domu nie zorientuje się że ją tam przemycę😉

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:06

      Dziękuję 🙂 🙂 mam nadzieję, że przeciwnicy dyni się nie zorientują i będzie smakowało 🙂 nam zawrócił w głowie 😉

      • Majka
        6 listopada 2016 / 20:35

        Ten sernik jest MEGA ! Też nam zawrócił w głowie 😊

        • Marta
          Autor
          7 listopada 2016 / 0:55

          To zasługa królowej dyni 😀

          • Majka
            7 listopada 2016 / 1:16

            Ha…najpierw Twoja, bo czym jest dynia bez dobrego przepisu? 😉 I rzeczywiście króluje o tej porze roku. Nie mam jej ani trochę dosyć 😉

          • Marta
            Autor
            7 listopada 2016 / 23:56

            Dziękuję :* listopad zasługuje na pyszności w dużych dawkach, więc dynia na pewno będzie się jeszcze pojawiać 😀

  10. Milena
    21 września 2016 / 10:22

    Całą noc czekałam aż się schłodzi… no i pyszny jest!!! oj u nas nie doczeka do jutra a co dopiero kilka dni…

    • Marta
      Autor
      22 września 2016 / 22:19

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 u nas też zniknął błyskawicznie 🙂

  11. Marysia
    21 września 2016 / 19:29

    Przyciągnął mnie jego wygląd a smakuje jeszcze lepiej 🙂 naprawdę się nie spodziewałam aż takiego wow 🙂

    • Marta
      Autor
      22 września 2016 / 22:20

      Super, że posmakował 🙂

  12. Anka
    22 września 2016 / 16:05

    To mój pierwszy wypiek z dynią i jestem mile zaskoczona jak fajnie wpływa na konsystencję ciasta zupełnie jakbym dodała więcej jajek, super sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      22 września 2016 / 22:20

      O tak dynia idealnie nadaje się do wypieków i rzeczywiście może spokojnie zastąpić jajko 🙂

  13. 24 września 2016 / 16:18

    dopiero zaczynam szaleć z dynią w tym roku, bo kupiłam ją w ten weekend po raz pierwszy w tym roku. Podoba mi się ten sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2016 / 20:57

      Sernik jest pyszny polecam! u nas wypieki z dynią w pełni, bo w takiej wersji najbardziej ją lubię :)))

  14. Dulka
    3 października 2016 / 14:41

    Przepyszny! chyba najlepszy jaki jadłam #zakochana

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:24

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Monia
    10 października 2016 / 19:04

    Sernik wyszedł pyszny, bardzo kremowy delikatny nic nie opadł a dynia niewyczuwalna dla tych którzy się wahają 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:31

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  16. zuzia
    8 listopada 2016 / 13:18

    Przepyszny !!!

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2016 / 23:13

      😀

  17. Zosia
    15 listopada 2016 / 23:50

    Cudowny smak! naprawdę przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:54

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂

  18. Marzena
    19 grudnia 2016 / 23:22

    Witam, mam pytanie. Czy zamiast dyni można użyć puree z mango? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:24

      Myślę, że powinno się udać 🙂 Co więcej brzmi super 🙂

  19. Ula
    6 lutego 2017 / 15:18

    Wyszedł przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2017 / 23:49

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

  20. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:09

    Bardzo smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:54

      Miło mi, że posmakował 🙂

  21. Rita
    6 października 2017 / 22:45

    Sernik jest obłędny jak wszystkie Pani dyniowe propozycje 🙂 chyba będę musiała zrobić odwyk od Pani strony bo niedługo z kuchni nie wyjdę …

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:05

      Bardzo mi miło, ogromnie dziękuję 🙂 ale proszę nadal do mnie zaglądać 😉

  22. Magdalena
    3 listopada 2017 / 9:59

    Dzień dobry,
    chciałam zapytać czym można zastąpić budyń tak, żeby uniknąć dodawania takich “przetworzonych” składników? 🙂 Czy może być np. mąka kokosowa?
    Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2017 / 21:49

      Dzień dobry 🙂 mąką kokosowa raczej tak nie zwiąże sernika jak budyń, więc proponuję dodać więcej ziemniaczanej plus ekstrakt z wanilii 🙂

      • Magdalena
        3 listopada 2017 / 22:46

        Super, bardzo dziękuję za pomoc, jutro zabieram się za pieczenie! 😀

        • Marta
          Autor
          4 listopada 2017 / 0:52

          Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 4 =