Sernik Izaura

Sernik Izaura – czyli połączenie sernika z pysznym czekoladowym ciastem. Bardzo urokliwe, za każdym razem wygląda trochę inaczej, więc po przekrojeniu czeka nas niespodzianka. Ciasto świetnie smakuje posypane cukrem pudrem, ale można również udekorować je polewą czekoladową. Kluczowym składnikiem jest dobry twaróg, dlatego dzisiaj wybrałam Twaróg Garwoliński półtłusty. Przy wyborze warto kierować się znakiem „Jakość Tradycja”, który wyróżnia produkty żywnościowe wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.  Producent takich wyrobów deklaruje zachowanie wysokich standardów, produkcja podlega szczegółowej weryfikacji oraz kontroli jakości. Produkt powstaje z surowców, które można zidentyfikować i nie zawiera GMO. Taki certyfikat posiada właśnie Twaróg Garwoliński półtłusty. Z innych, certyfikowanych tym znakiem produktów nabiałowych, śmiało polecić mogę również Maślankę Garwolińską naturalną i Serek Homogenizowany waniliowy. Dla mnie wybór certyfikowanych produktów to gwarancja udanych wypieków i smacznych potraw, dlatego polecam zwrócić na to szczególną uwagę : )

Sernik Izaura

Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (wielkość L, oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli

Masło, cukier, wodę, kakao rozpuścić w małym garnku – nie gotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy, delikatnie połączyć przy pomocy silikonowej szpatułki.

Masa serowa:

  • 1 kg Twarogu Garwolińskiego półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (wielkość L, oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g miękkiego masła

Żółtka, cukier i miękkie masło utrzeć do uzyskania puszystej masy. Następnie łyżka po łyżce dodawać ser, mąkę ziemniaczaną a na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć najpierw ciemne ciasto a na to łyżką wykładać keksy z masy serowej (zapadną się w ciasto). Piec około 60 minut temp. 170 C (termoobieg).

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

Przestudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Twaróg na sernik
Sernik czarno biały
Sernik duża blacha
Szybki sernik
Sernik dwukolorowy
Prosty sernik
Sernik Izaura przepis
Sernik z murzynkiem
Murzynek z serem
Tradycyjny sernik
Twaróg garwoliński

Komentarzy: 20

  1. Majka
    13 maja 2021 / 10:33

    Cudowny 🥰 Gdzie dostępne są produkty marko Garwolin?

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:17

      Dziękuję <3 Produkty dostępne m.in. w Auchan, Carrefour, Kaufland, Stokrotka, Tesco 🙂

  2. Kasia
    13 maja 2021 / 10:38

    Przepysznie się prezentuje! 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:17

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Aga
    13 maja 2021 / 11:11

    Rewelacja moje dwa ulubione ciasta w jednym 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:17

      Dokładnie, pyszne 2w1 🙂

  4. Isia
    13 maja 2021 / 11:32

    Dobrze, że idzie weekend… już wiadomo co będę piec 😀 Nie ma lepszej maślanki niż garwolińska 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:18

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  5. Malwina
    13 maja 2021 / 13:52

    Pychotka ❤️

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:18

      <3

  6. Pati
    13 maja 2021 / 15:28

    Jak smakuje tak jak wyglada to na pewno bedzie 👌🏻

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:18

      Polecam wypróbować 🙂

  7. Kora
    13 maja 2021 / 18:07

    Coś wspaniałego 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:18

      Bardzo dziękuję, pozdrawiam 🙂

  8. Olga
    14 maja 2021 / 9:23

    Na ciepło już ćwierć blachy zjedliśmy z dzieciakami na śniadanie 🙂 Fajny łaciaty pięknie wyszedł.

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:56

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  9. Benia
    15 maja 2021 / 10:25

    Przepyszny szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:58

      Super, że sernik posmakował 🙂

  10. Dusia
    24 maja 2021 / 11:57

    Super sernik, bardzo ładnie wyrasta polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 maja 2021 / 13:36

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 4 =