Dziś mija nasza kolejna rocznica ślubu ; ) Aby uczcić nasze małe święto, nie może u nas zabraknąć czegoś pysznego! Tort czekoladowo-malinowy wypatrzyłam u Dorotuś i jest idealny – połączenie czekolady i malin zawsze się sprawdza! Do tego bardzo prosty w przygotowaniu (jeśli uważacie, że torty to nie Wasza bajka koniecznie spróbujcie i na pewno zmienicie zdanie bo, on nie może się nie udać! : ) Polecam!!!
Składniki na czekoladowe ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka przełożyć do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać mleko wraz z olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki. W kolejnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przełożyć do mokrych składników i ponownie wymieszać do połączenia się składników, nadal używając tylko rózgi kuchennej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladowe ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ciasto urośnie z lekką górką, którą należy odciąć i pokruszyć, a pozostałe ciasto przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.
Składniki na malinowy krem:
- 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki z malin, a następnie dodać do pozostałego sosu. Wymieszać. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Schłodzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (kilka godzin).
Po tym czasie zmiksować mikserem wraz ze schłodzonym serkiem mascarpone.
Składniki na malinową polewę:
- 60 g malinowego dżemu (bez pestek)
- 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody
- dodatkowo 200 g świeżych malin do dekoracji tortu
Dżem zagotować, często mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, schłodzić i przełożyć do lodówki, by polewa zgęstniała.
Pierwszy blat czekoladowego tortu posmarować 1/3 malinowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który nałożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i na bok tortu wyłożyć pozostały krem. Oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Górę tortu wyłożyć przygotowaną polewą. (Na górze można też zrobić mały rant z czekoladowych okruchów, tak aby polewa nie spływała.) Udekorować świeżymi malinami.
Smacznego : )
wygląda bosko!:) i ten krem:)
wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy i życzę kolejnych lat razem:)
Autor
Bardzo dziękujemy! 🙂
WOW! Prezentuje sie mega majestatycznie!!! Musi byc pyszny!
PS. Mysle,ze nei dalabym rady go zrobic!!!
Autor
Na pewno świetnie byś sobie poradziła, jest bardzo prosty w przygotowaniu 🙂
Malinki i czekolada=mniam mniam:). Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Zaniemówiłam, taki jest piękny 🙂 Wszystkiego dobrego i jeszcze wielu takich słodkich rocznic 🙂 Pozdrawiam Ania
Zaniemówiłam, taki jest piękny. Życzę wszystkiego najlepszego i jeszcze wielu takich słodkich rocznic. Pozdrawiam Ania
Autor
Bardzo dziękujemy 🙂
Cudo!
Autor
Dziękuję 🙂
Miałam to szczęście spróbować ten przepyszny tort Marty. Mogę zapewnić, że tak jak niebiańsko wygląda , to tak też niebiańsko smakuje! Prawdziwe niebo w gebie!!!Córeczko rewelacja!
Autor
Takie komplementy od mamy to najlepsze słowa uznania!!! :*
Gratulacje z okazji rocznicy slubu i wszystkiego najlepszego ! Piękny, wspaniały tort, na pewno smakował pysznie ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Podwójnie dziękuję 🙂
Wprost bajkowy! 🙂
Autor
Miło mi czytać takie komentarze 🙂
OOOO robiłam podobny i wyszedł pyyszny. Połączenie czekolady i malin jest niesamowite 😀
Autor
Zdecydowanie jedno z lepszych połączeń 🙂
Najlepszy tort jaki zrobiłam! muszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dzieło sztuki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tort smakował 🙂
Przepyszny:)
Autor
Super, że posmakował 🙂
Robiłam już kilka razy ten tort, głównie z mrożonych truskawek (córka ma urodziny w marcu 🙂 ) i zawsze wyszedł pyszny. Niestety wyszło córce uczulenie na mąkę pszenną i muszę ją zastąpić. Zastanawiam się czy mogę użyć mąki ryżowej? Czy ciasto wyjdzie?
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Nie jestem pewna, czy mąka ryżowa da radę tak dobrze „związać” ciasto. Najlepiej połączyć ją z mąką ziemniaczaną, można też poeksperymentować z gryczaną, jeśli smakowo odpowiada lub migdałową 🙂
Bardzo posmakował i to nie tylko mnie, robiłam go także dla męża i teścia na urodziny 🙂 znalazłam jakieś przepisy na mąkę ryżową i rzeczywiście była też w składzie mąka ziemniaczana. Muszę wypróbować. A jeśli chciałabym zrobić bez kakaa to dać wiecej mąki?
Autor
Tak 🙂
Tort wyszedł przepyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Tort jest wspaniały najlepszy jaki jedliśmy w życiu i to samodzielnie przygotowany ! Na pewno skorzystam z innych Pani tortów 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Najlepszy tort świata ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Witam, tort wygląda pięknie i przepysznie! Mam zamiar zrobić mężowi na urodziny, mam nadzieję, że wyjdzie 🙂
Czy biszkopt jest wilgotny i nie trzeba go niczym nasączać? Pozdrawiam 🙂
Autor
Dzień dobry, bardzo dziękuję 🙂 Bazę stanowi czekoladowe ciasto, które jest wilgotne, więc nie trzeba go nasączać, z kremem komponuje się idealnie i tort zawsze robi duże wrażenie 🙂 Pozdrawiam i życzę udanych urodzin 🙂
Rewelacja!!! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Cos pysznego dzięki za przepis 🙂
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Tort jest przepyszny goście nie mogli uwierzyć że sama go zrobiłam bo na co dzień nie piekę 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudowny tort 🙂
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂