Wegańskie ciasteczka cytrynowe

Super łatwe i super szybkie wegańskie ciasteczka cytrynowe. Pyszne i kruche są idealną przekąską, gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale nie przesłodzonego, bo kwaskowa nuta i cytrynowy smak są tu wyczuwalne : ) Polecam!!!

Wegańskie ciasteczka cytrynowe

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny (u mnie wyszło ok. 40 g soku)
  • 70 g oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać (można użyć robota kuchennego). Z kawałków ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie rozpłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i opcjonalnie polukrować (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody).

Smacznego!

weganskie ciasteczka
weganskie ciasteczka przepis

Komentarzy: 22

  1. Aga
    3 marca 2020 / 12:01

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:40

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka
    3 marca 2020 / 13:25

    Świetne 😍

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:40

      Dziękuję 😀

  3. Isia
    3 marca 2020 / 13:33

    Super skład mam na stanie będzie pieczone!

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:40

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  4. Kinga
    3 marca 2020 / 14:12

    Pychotki czy olej ma być w gramach jak Pani to odmierza?

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:44

      Tak, staram się trzymać jednej jednostki miary, a gramy są najwygodniejsze do odmierzenia przy użyciu wagi kuchennej 🙂 Łyżka łyżce nierówna 😉

  5. Mariola
    3 marca 2020 / 16:15

    Wspaniałe 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:44

      Super, że przypadły go gustu 🙂

  6. Malwina
    3 marca 2020 / 19:40

    Ciasteczka wyszły pysznie nie możemy jeść masła wiec taki przepis to skarb bardzo dziękuję. Ps zdjęcia u Pani to bajka!

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:47

      Bardzo mi miło, dziękuję i cieszę się, że ciasteczka posmakowały 🙂

  7. Dominisia
    4 marca 2020 / 23:37

    Pyszne są i fajnie kwaskowe cos innego 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2020 / 12:47

      Super, że posmakowały 🙂

  8. 6 marca 2020 / 12:21

    Pani Marto, super pomysł i przepis. Mam nadzieję, że nie obrazi się Pani jak lekko zaczerpniemy pomysł od Pani i umieścimy ciasteczka w menu naszej diety wegańskiej.

    • Marta
      Autor
      6 marca 2020 / 12:51

      Byłoby miło, gdyby podali Państwo inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2020 / 14:18

      Dokładnie 🙂

  9. Jagienka
    19 marca 2020 / 16:32

    Wyszły super 🙂 w sam raz na pieczenie dziecmi kiedy z domu nie można wyjść..

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:13

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  10. Kinga
    19 marca 2020 / 19:55

    cześć!
    czym mogę zastąpić mąke ziemniaczaną ? 🙂

    niestety jej nie toleruje a chciałabym skorzystać z przepisu !:)

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:14

      Kukurydziana lub ryżowa powinny też pasować 🙂

Pozostaw odpowiedź Majka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 8 =