Zwijany omlet z serem

Zwijany omlet z serem – pyszny i delikatny, świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. Super smakuje również na zimno. Przepis pochodzi z książki Wioli Błazuckiej „Pierogi z kimchi” i jest to charakterystyczne danie koreańskiej kuchni, co mnie dość zdziwiło. Do tej pory nie miałam styczności z koreańskimi potrawami, więc cała książka jest dla mnie zaskakująca i inspirująca. Jeśli szukacie nieoczywistej książki kulinarnej polecam, to moje ostatnie odkrycie : ) Wiola prowadzi również swój kanał na YouTubie, jeśli wolicie taką formę przekazu. Osobiście uwielbiam kulinarne książki, więc forma pisana bardzo mi odpowiada. Książka jest podzielona na 3 poziomy wtajemniczenia, a ten pierwszy jest na tyle prosty, że nie potrzebujemy wyszukanych składników, aby przygotować poszczególne dania, w sam raz na początek, aby sprawdzić czy takie smaki nam odpowiadają.

Zwijany omlet z serem

Składniki:

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1/4 marchewki
  • 1 cebula dymka
  • szczypta soli
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do dzbanuszka lub małej miski wbić jajka. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać. Warzywa dodać do jajek i dokładnie roztrzepać, doprawić szczyptą soli. Na małej (najlepiej prostokątnej) patelni rozgrzać olej, wlać 1/3 masy, tak by pokryła całe dno. Na środku nasypać połowę sera. Gdy spód jest ścięty, a góra lekko płynna zacząć zwijanie jajka w zwarty rulon – używając płaskiej łopatki do smażenia. Omlet zostawić na jednym brzegu patelni, następnie dolać kolejną porcję jajka, dodać ser obok gotowego rulonu i po ścięciu spodu zwinąć całość zaczynając od gotowego już rulonu. Czynność powtórzyć. Całość powinna się ładnie skleić i mieć zwartą strukturę. Omlet możemy pokroić na plastry przed podaniem.

Smacznego!

Pierogi z kimchi recenzja

Inspiracja – W. Błazucka „Pierogi z Kimchi”, więcej przepisów na śniadania znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 13

  1. Aga
    9 listopada 2021 / 14:43

    Ale super ❤️

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2021 / 12:22

      😀

  2. Majka
    9 listopada 2021 / 15:37

    Świetny przepis 🥰 Jutro na śniadanie. Dziękuję za pokazanie książki ☺ Klimaty azjatyckie zawsze chętnie.

    • Majka
      10 listopada 2021 / 10:37

      Świetne śniadanie 😋

      • Marta
        Autor
        10 listopada 2021 / 12:25

        Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2021 / 12:24

      Książka bardzo ciekawa dla mnie zupełnie innowacyjna, bo nie znam koreańskiej kuchni, a tu dodatkowo przepisy do odtworzenia z naszych realiach, śmiało polecam 🙂 Na kolejny rzut pójdą kawowe bułeczki drożdżowe 😀

      • Majka
        10 listopada 2021 / 17:25

        🥰

  3. Isia
    9 listopada 2021 / 21:54

    Podoba mi się ta książka 🥰

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2021 / 12:25

      Mi również 🙂 Bardzo ciekawe przepisy i optymizm aż bije od autorki 🙂

  4. Magda
    10 listopada 2021 / 17:17

    Pyszne 👍🏻

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:44

      Super, że posmakowało 🙂

  5. Iwona
    11 listopada 2021 / 0:57

    Bardzo dobry przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:45

      Super, że przypadł do gustu 🙂

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 14 =