Jabłecznik

Przepis na jabłecznik, czyli inaczej kruche ciasto z jabłkami, przygotowywany przez moją mamę, smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno : ) Moja ulubiona wersja to ta z dodatkiem lodów waniliowych i polewy czekoladowej… pycha!!! ;  )


Jabłecznik
Składniki na dużą blachę:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • gotowe prażone jabłka lub ok. 1 kg jabłek + 2 łyżki cukru

Z podanych składników (poza jabłkami) zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na prostokąty o wymiarach takich jak nasza blacha do pieczenia. (Można podsypać delikatnie mąką). Jeden placek kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i nakłuć widelcem. Nałożyć nadzienie z jabłek (jeśli przygotowujemy samodzielnie, jabłka obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy cukier odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną) i przykryć drugim blatem, również nakłuć go widelcem.

Piec w temp. 175 C przez około 45 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Kruche ciasto z jabłkami

Komentarzy: 12

  1. Marta
    Autor
    14 maja 2012 / 14:53

    Żałuję, że już się skończył 🙂

  2. Gosia
    14 maja 2012 / 21:51

    Twój jabłecznik to prawdziwe cudo, piękne zdjęcia, ja ostatnio robiłam z bitą śmietaną ale raczej nie wyglądał tak obłędnie, ja kupuję jabłka prażone Chira z Lidla, są pyszne.

    • Marta
      Autor
      15 maja 2012 / 11:16

      Jabłecznik z bitą śmietaną również bardzo lubię 🙂

  3. frezja
    15 maja 2012 / 20:13

    Wow, wyglada bardzo ksuzaco!!!

  4. Marta
    Autor
    15 maja 2012 / 20:30

    🙂

  5. 16 maja 2012 / 0:30

    Wygląda bardzo smakowicie ! Pozdrawiam 🙂

  6. Magda
    12 października 2012 / 14:15

    Nie mam talentu do wypieków, ale ten jabłecznik jest jedynym ciastem które mi wychodzi i jest przepyszne.
    Polecam przepis!!!

    • Marta
      Autor
      12 października 2012 / 14:25

      Super, bardzo się cieszę 😀

  7. Ewa
    14 stycznia 2017 / 14:51

    Taki jak piekła moja Babcia polecam pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2017 / 2:05

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 13 =