Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Pierożki z kurczakiem w cieście francuskim

pierozkizkurczakiem

Szybki sposób na przekąskę lub lekki obiad ; ) Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Są smaczne, choć nadal podtrzymuję swoje zdanie, że ciasto francuskie najlepiej łączyć z czymś słodkim ; )

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • blok ciasta francuskiego
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawy gyros i ziołowej)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 jajko do smarowania

Mięso pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w ulubionej przyprawie i smażyć na oleju, na złoty kolor. Kukurydzę zmieszać z mlekiem i śmietaną, dodać gotowego kurczaka.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, nałożyć nadzienie i sklejać trójkąty skręcając brzegi. Kłaść na papierze do pieczenia i górę pierożków smarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp. 200 C przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska

3 komentarzy

  1. Świetne pierozki. Nawet na zimno jako przekąska. Kuchnia francuska to zawsze gwarancja super przepisów!

  2. Natalia

    Myślisz, że w tym przepisie zamiast kukurydzy można dodać ananasa z puszki? I tak jak kukurydzę, zmieszać go z mlekiem i śmietaną? :)

    1. Marta

      Tak, ananas też będzie fajnie pasował ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − 6 =

Top