Kontakt

blog kulinarny

Zupa szpinakowo-serowa

Pyszna, kremowa zupa szpinakowo-serowa kojarzy mi się z wiosną, na którą czekam z utęsknieniem : ) Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, świetnie smakuje z grzankami. Polecam!


Kremowa zupa szpinakowa


Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 50 g sera pleśniowego np. gorgonzola
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie mleko lub śmietana do zabielenia

Białą część pora, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i ponownie przesmażyć. Dodać bulion, zagotować. Kiedy por będzie miękki dodać szpinak ponownie zagotować i trzymać na ogniu ok. 3 minut. Dodać pokruszony ser, doprowadzić do wrzenia mieszając. Całość zmiksować blenderem (opcjonalnie dodać śmietankę lub mleko), doprawić do smaku.

Smacznego!

zBLOGowani.pl



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 stycznia, 2017
Kategorie: Dania obiadowe, Wegetariańskie, Zupy

30 komentarzy

  1. Julka

    Wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Iwona

    Do zrobienia 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Ilona

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Asia

    Musi smakować super 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Kinia

    Uwielbiam takie smaki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Majka

    Fajny pomysł 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowało 🙂

      1. Majka

        Dla mnie bomba 🙂 Dziś w ogóle obiad na zielono, zrobiłam jeszcze makaron z pesto. Pycha 😋

        1. Marta

          Piękny zestaw 🙂 za oknem zieleni brak to chociaż w kuchni się przebija 😉

  7. Ula

    Zupa wyszła pyszna 🙂 dałam jedynie więcej sera i czosnku 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  8. K.

    Super przepis ! szybko i pysznie 🙂 Mam pytanko bo nagotowałam sporo tego bulionu a zużyłam tylko 500 ml czy tą resztę mogę mrozić?

    1. Marta

      Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, umknął mi komentarz 🙁 Bulion można jak najbardziej zamrozić, może informacja będzie pomocna na później 🙂

  9. Szpinak, jako, że jest zielony, zawiera chlorofil. Związek tak pożądany przez Panie:) Myślę, że taka zupa zrealizuje zapotrzebowanie na ten cenny w diecie składnik.Szpinak z serkiem mogę jeść codziennie, więc i ta zupa pewnie by mi podpasowała:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  10. Sasha

    Zupa jest przepyszna 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  11. Pati

    Idealne na przemycenie szpinaku nikt sie nie zorientował hehe 🙂

    1. Marta

      🙂 Bardzo się cieszę, że się udało 😉

  12. Jagoda

    Zupka jest super i fajnie rozgrzewa :😊dodatek sera strzał w dziesiątkę 😊

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  13. Qsenia

    Wyszła pyszna 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  14. Mawlina

    Pyszna i sycąca będę do niej z pewnością wracać 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top